Foto: Unsplash

Smislili su opaki plan: Par od države dobio 33 tisuće eura, a nisu morali prstom maknuti

Autor: Dnevno.hr

Par iz Nigerije lukavom je prijevarom od Njemačke uprihodio oko 33.000 eura socijalne pomoći, a da tamo ni nisu živjeli.

Supružnici koji imaju četvero djece uredno su primali novac, a zapravo su cijelo vrijeme živjeli na rodnoj grudi u Africi.

Nevjerojatni slučaj započeo je još 1994. godine kada je “pater familias” stigao u obećanu zemlju i pod lažnim imenom podnio zahtjev za azilom.

Foto: Pixabay

Drugi puta bio je pametniji

Iako je te godine odbijen i deportiran u Afriku, odlučio je ponovno okušati sreću pa je 1996. bio pametniji. Vratio se on u Njemačku, ali ovog puta oženio je Njemicu.

Fenix magazin piše kako je taj brak bio samo na papiru, no muškarac je dobio dozvolu da se vrati u Njemačku. Od te žene Nigerijac se razveo 2004. godine, a tada je u Njemačku stigla njegova “prava” supruga, također Nigerijka.

Par je dobio četvero djece (sada 21, 20, 19 i 17 godina), rođenih u Dublinu, Londonu i Bremenu. Od 2014. nadalje Bremenski centar za zapošljavanje isplaćivao je paru mjesečnu potporu, kao i novac za smještaj i subvencije za opremanje stana.

Prvo su se oboje pojavljivali na terminima u Zavodu za zapošljavanje, ali su kasnije prestali. A očito je i da su imali pomagače jer su zahtjevi za nastavak odobravanja beneficija imali različite potpise.




I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran

Ustrajni u lažima

Kad su dvoje Nigerijaca kontrolirali u zračnoj luci kad su ponovno ušli u Njemačku u studenom 2018., policija otkrila je da su im dokumenti nevažeći.




Zatim je par iznenada predočio svoje prave putovnice, tvrdeći da su bili kod kuće na kratkom putu – ali isti dokumenti nisu sadržavali nikakve podatke o izlasku iz zemlje. Istraga je otkrile kako su im pomoćnici udarali pečate u svoje lažne putovnice kako bi lažirali ulazak i izlazak iz Njemačke.

A istinu su otkrili dokumenti. Žena je, naime, radila kao odvjetnica u Nigeriji, a suprug za tamošnju transportnu tvrtku.

Nakon što su shvatili što su izveli, Zavod za zapošljavanje tražio natrag novčane iznose koje su im pogrešno isplatili, a par je na to odlučio reagirati tužbom. Kreativni par čak je na sud doveo i lažne svjedoke kako bi potvrdili da su posjećivali njemačke frizere i kafiće. No, sud je ustvrdio kako je sve to bila laž i na koncu u drugom stupnju odbacio tužbu

Ukupno, par mora vratiti oko 33.000 eura, pišu njemački mediji. Međutim, vlasti pretpostavljaju kako novac nikada neće biti vraćen.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.