Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Popularni trgovački lanac privlači Hrvate dobrim plaćama: Pogledajte koliko se kod njih zarađuje

Autor: Dnevno.hr

Već godinama je u Hrvatskoj, zbog brojnih razloga, jedan od najpopularnijih poslodavaca njemački trgovački lanac dm. To i ne čudi, jer je prema podacima od prošle poslovne godine, prosječna plaća iznosila 1383 eura. Za usporedbu, pretprošle je godine prosječna plaća bila 1245 eura, odnosno 11 posto ili 138 eura manje.

Posljedica je to dobrih poslovnih rezultata, jer su u razdoblju od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine u dm-u zabilježili ukupne prihode od 373 milijuna eura. To je 25 posto više nego u prethodnoj poslovnoj godini. No, neto dobit je iznosila 8,4 milijuna eura, što je 5,5 posto ranije nego u prethodnoj poslovnoj godini. No, to je posljedica niže bruto marže koja je s 59 pala na 53 posto.

Ovaj je trgovački lanac prošle godine zapošljavao 2013 ljudi, dok je pretprošle u njemu bilo zaposleno 1780 osoba. Čak 85 posto svih zaposlenika su žene. Gledajući, pak, upravu, vrijedi reći kako su direktor Mirko Mrakužić i petero prokurista prošle godine zaradili ukupan iznos neto plaća od 749.000 eura. U prosjeku, to je oko 10.400 eura mjesečno po osobi, što bi značilo da se u odnosu na ranije njihove plaće nisu mijenjale, piše Danica.hr.

Foto: Guliver Image

Povećali plaće i naknade

U dm-u kažu da ove godine planiraju uložiti više od 12 milijuna eura u investicije. Dosad su imali 178 prodavaonica u 66 hrvatskih gradova, a taj broj nastoje povećati. Uz temeljitu obnovu 14 postojećih trgovina, otvorit će devet novih.

Ovaj je lanac drogerija nedavno tražio farmaceutske tehničare u Zagrebu, a nije zgorega spomenuti da su od siječnja povećali bruto plaće svojim radnicima za devet posto. Uz to, najavili su povećanje subvencija za prehranu zaposlenika, ali i naknadu za svako novorođeno ili posvojeno dijete djelatnika koja sada iznosi 1400 eura. Jednom godišnje osiguravaju dar za djecu djelatnika do 15 godina u iznosu od 140 eura, a svim roditeljima prvašića osiguravaju slobodan i plaćeni dan na prvi dan škole.

“Naše kolegice i kolege svojim zalaganjem i predanošću omogućili su dm-u da i u protekloj poslovnoj godini ostvari iznimne rezultate te zadrži vodeću poziciju na tržištu i, što je još važnije, da zadrži povjerenje kupaca. Svjesni doprinosa koji svaki djelatnik ugrađuje u uspjeh naše tvrtke želimo im zahvaliti i pokazati da prepoznajemo ulogu svakoga od njih u uspjehu dm-a”, izjavila je Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora ljudskih resursa te prodajne regije u dm-u.

Tražite novi posao? Donosimo najbolje ponude s tržišta rada







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.