Foto: Screenshot/YouTube

Ovo je bila najveća reklama Titovoj Jugoslaviji: O njemu kruži neobična legenda

Autor: M.P.

Kada je Josip Broz Tito, da bi predočio veličinu i snagu nove države odmah nakon Drugog svjetskog rata, pokrenuo izgradnju velebnog hotela u Beogradu, podigla se velika prašina. Godine 1948. mnogi su se pitali je li baš neophodan hotel čiji su početni troškovi procijenjeni na dvije milijarde i 750 milijuna dinara te je li potrebno da nova zgrada svojim izgledom zasjeni novoizgrađeni “Metropol” u Bulevaru kralja Aleksandra.

Sada, gotovo osam desetljeća kasnije, ista je inicijativa za izgradnju kompleksa budućnosti. Ono što je pratilo izgradnju “Jugoslavije” je urbana legenda prema kojoj je hotel navodno sagrađen zbog opaske Titovog prijatelja, cara afričke države Etiopije, Hailea Selasija.

“Beograd je velik i lijep grad, ali nema niti jedan prestižni hotel”, navodno je car Etiopije “zamjerio” svom velikom prijatelju Josipu Brozu Titu tijekom njegova posjeta Jugoslaviji 1961. godine. Popularna legenda kaže da je ta izjava toliko razljutila predsjednika tadašnje SFRJ da je odmah naredio da se počne graditi novi ugostiteljski objekt po najvišim europskim standardima u hotelijerstvu. Istina je, međutim, bila sasvim drugačija.

Foto: Screenshot/YouTube

Najmoderniji objekt u Jugoslaviji

Natječaj za gradnju ovog objekta koji bi veličinom i veličinom predstavljao snagu nove poslijeratne države zapravo je pokrenuta na inicijativu predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali davne – 1947. godine.

Kada je hotel “Jugoslavija” završen, bio je to najveći i najmoderniji objekt te vrste u Jugoslaviji. Imao je čak sedam katova, prateće objekte, 1500 soba, 23 apartmana, restoran, zimski vrt, terasu za doručak, bar i noćni klub. Tamo su se smjestile i dvorane za priredbe, kino, muški i ženski frizerski salon te mjenjačnica.

Bio je to najluksuzniji ugostiteljski objekt, jedinstven u Jugoslaviji. Službeno je otvorio svoja vrata 31. srpnja 1969. godine. Tih su se godina potiho prepričavali brojni problemi, prekidi i pauze u izgradnji “Jugoslavije”.

Foto: Screenshot/YouTube

Okupljalište svjetski poznatih gostiju

Hotel je potom građen još šest godina, a konačni interijer osmislili su beogradski arhitekti Ivan Antić, Mirko Jovanović, Vladeta Maksimović i Milorad Pantović. Jedan od ozbiljnijih problema bilo je rušenje i preseljenje zemunske željezničke stanice, u to vrijeme najvećeg kompleksa te vrste sjeverno od Dunava.




Svoje najsvjetlije trenutke hotel doživljava tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina. Tada je ušao u anale povijesti Beograda 20. stoljeća kao okupljalište brojnih svjetski poznatih gostiju. Američki predsjednici Richard Nixon i Jimmy Carter, njemački kancelar Willy Brandt, britanska kraljica Elizabeta, ali i astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin, pa Tina Turner, Kevin Costner, Moamer el Gadafi samo su neki od važnih gostiju. Nakon raspada Jugoslavije nastupili su crni dani za nekad velebno zadnje.

Tranzicija, bombardiranje NATO snaga te loša privatizacija nakon 2000. godine uzele su svoj danak. Hotel “Jugoslavija” je prodan na javnoj dražbi u Beogradu u ožujku ove godine. Tvrtka Danube Riverside, koja je u stečaju i čija je najvrijednija imovina upravo ova zgrada na Zemunskom keju, dobila je novog vlasnika, a to je MV investments. Ta je tvrtka jedina stekla pravo sudjelovanja i kupila hotel za 3 milijarde i 176 milijuna dinara.

Prodan je nekadašnji ponos Tita i Jugoslavije: Simboli nestaju, a o ovom je kružila i legenda




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.