Foto: Nera Simic / CROPIX

Odlična prilika za hrvatske radnike: Njemački kancelar prepoznao važan problem

Autor: B. D.

U jesen prošle godine njemačka vlada najavila je projekt “turbo-job” (turbo-posao) čiji je cilj pomoći migrantima koji traže boravišnu dozvolu da brže nađu posao.

Njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio je da još postoje prepreke u planiranoj bržoj integraciji migranata na njemačko tržište rada.

“Mnogi su problemi već riješeni, ali će proći, vjerujem, još malo dok se stvari ne riješe”, rekao je Scholz u petak tijekom posjeta Agenciji za zapošljavanje u Potsdamu.

Foto: Guliver Image/ imago/Lars Berg

Kancelar vidi veliki napredak

Kancelar je naveo da je problem prije svega prihvaćanje stranih diploma. “Pa mi u Njemačkoj imamo 800 institucija koje su zadužene za priznavanje stručnih diploma” naveo je kancelar u razgovoru s radnicima.

Hrvati otkrili u koju bi zemlju najradije odselili, ovo nismo očekivali: ‘Visok minimalac, a niski porezi’

Scholz, međutim, vidi “veliki napredak” općenito u posredovanju pri zapošljavanju i integraciji tražitelja posla na tržište rada. Budući da je prepoznao da je postojanje prevelikog broja institucija zaduženih za isti zadatak, što usporava proces priznavanja diploma, njemački kancelar bi mogao ubrzati rješavanje tog pitanja, što bi otvorilo priliku za mnoge visoko obrazovane kandidate koji se namjeravaju zaposliti ili dalje obrazovati u Njemačkoj.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.