Foto: Pixabay/Ilustracija

Nudi 1350 eura plaću, slobodne vikende i obrok, a nitko ne želi raditi: ‘Stvarno sam šokiran’

Autor: F.F

U Hrvatskoj postoje mnogi poslodavci koji imaju problema s nalaskom radnika. Najčešće to čujemo kada je riječ o kafićima i restoranima, odnosno kada poslodavci traže konobare i radnike za rad u ugostiteljstvu. No, nemaju samo Hrvati problema s nalaskom novih radnika, slična je situacija i u susjedstvu, u Srbiji.

U oglasu vlasnika pekare u Pančevu traži se burek majstor, a nudi se plaća od 160.000 dinara, što je otprilike 1350 eura, rad u dvije smjene s mogućnošću slobodnog vikenda i besplatan obrok. Iako su uvjeti primamljivi, tek je jedan kandidat pokazao interes u protekla dva mjeseca, prenosi Kurir.

Situacija je slična kod drugih zanimanja kao što su vodoinstalater, konobar, keramičar, automehaničar, stolar, gdje je potražnja za radnicima također velika, ali pronalaženje odgovarajućih kandidata predstavlja izazov.

Foto: Unsplash, ilustracija

‘Mladi neće raditi’

Vlasnik pekare Pavle Sremčević, poznat kao Paja iz Pančeva, već duže vrijeme traži burek majstora, ali nijedan kandidat nije bio zadovoljan ponuđenim uvjetima. Iako je ponuđena plaća veća od prosjeka za početnike, izazov leži u pronalasku osoba s iskustvom i voljom za rad u dvije smjene.

“Što da vam kažem osim da sam šokiran, ali stvarno šokiran. Jednostavno mi ne ide u glavu da nitko neće raditi za te novce. Pa da mi je netko ponudio toliko novca prije deset, dvadeset godina, ne bih ni pekaru otvarao, nego bih radio za nekog drugog. Vjeruj. Jer teško je biti poduzetnik, a radnik s ovakvom plaćom… Isplati se bez obzira na sve”, rekao je u razgovoru s Nova.rs.

“Radi se o tome da mladi ljudi danas neće raditi za male novce, pa makar oni i ne bili mali. Što se tiče ove pozicije koju tražim, to je čovjek koji ima iskustva. A može biti i mlad, jer pekar se postaje sa 17-18 godina. Ako napredujete, učite i marljivo radite, s 25 godina možete biti burek majstor i primati plaću veću od tisuću eura. Kandidat koji se javio na oglas ima radno iskustvo, ali ne voli rad u dvije smjene. Ne znam što bi, i drugi rade treću smjenu”, dodaje.

Diljem Hrvatske traže se grobari: Pogledajte koliku plaću nude za ovaj posao




Odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru

Sličnu situaciju doživio je i Dragan Pajić iz Stepojevca koji je tražio slastičara. Unatoč ponuđenoj plaći od 1000 eura plus bonus, na oglas su se javili samo neozbiljni kandidati, dok kvalificiranih nije bilo.

Osim toga, nedostatak radnika u ovim zanimanjima može se povezati s nedovoljnim interesom mladih za takve karijere te odlaskom radne snage u inozemstvo gdje su plaće također visoke. Također, nedostatak opreme i podrške u obrazovnom sustavu dodatno otežava situaciju, što dovodi do nedostatka stručno osposobljenih radnika.




“Pekarske plaće su od 80.000 do 180.000 dinara. Imamo problema s malim brojem radnika, pogotovo u ljetnoj sezoni, jer mnogi od njih odlaze u Crnu Goru ili Hrvatsku, jer su tamo bolje plaćeni. Velike poteškoće stvara i činjenica da mali broj djece upisuje stručne pekarske škole. Neke škole već počinju polako zatvarati odjele za te aktivnosti ili spajati pekare i mesare u razred. Mnoge škole nemaju potrebnu popratnu opremu na kojoj bi učenici mogli vježbati, a mi smo kao udruga skoro sponzorirali i donirali opremu školama, kako bi imale na čemu učiti”, objasnio je Zoran Pralica, predstavnik Unije pekara Srbije.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.