AP Photo/Amy Sancetta/Guliver

Nijemci su ove dezodoranse proglasili najgorima: Hrvati ih masovno kupuju

Autor: I.J.

Njemački časopis za zaštitu potrošača Ökotest testirao je ukupno 39 deo roll-ona bez aluminija iz drogerija, supermarketa, ljekarni i internetskih trgovina.  Iako su rezultati vrlo ohrabrujući, neke poznate marke koje su jako popularne kod hrvatskih potrošača nisu prošle test, piše Fenix magazin.

Tijekom testiranja posebna je pažnja posvećena štetnim sastojcima, a ocjene su umanjene ako su pronađeni sumnjivi sastojci ili ako je trajanje djelovanja kraće od obećanog.

Među testiranim deo roll-onima nalaze se jeftini proizvodi diskontnih trgovina i vlastitih robnih marki, kao i skuplji proizvodi prirodne kozmetike. Cijene za 50 mililitara dezodoransa kreću se od 60 centi do 17,33 eura.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Dobili ocjenu nedovoljan

Dezodoransi marki Dove, Rexona, Nivea, Avène i Vichy na testu su se pokazali kao razočaravajući nakon što su u njima pronađeni štetni sastojci poput PEG/PEG-derivata, plastičnih spojeva, halogeniranih organskih spojeva i formaldehida. Ovi sastojci mogu negativno utjecati na plodnost, nakupljati se u masnom tkivu te uzrokovati iritaciju kože i alergije.

Zbog toga su proizvodi Dove Original 48h, Rexona Deo Roll-On Flower Fresh 48h i Vichy Desodorante Mineral 48h ocijenjeni kao “nedovoljni” (ocjena 6). Posebno je razočaravajući Vichy, jedan od najskupljih dezodoransa u testu s cijenom od preko 12 eura za 50 mililitara.

Nivea Original Care 0 % 48h i Avène Body Deodorant 24h također su dobili ocjenu “nedovoljan”, što dodatno potvrđuje razočaranje poznatim brendovima.

Jeftini dezodoransi prošli najbolje

Suprotno tome, jeftini brendovi iz diskontnih trgovina i drogerija pokazali su se izvrsnima. Među proizvodima prirodne kozmetike, čak 11 dezodoransa dobilo je ocjenu “vrlo dobar”. Među pobjednicima su skupi brendovi poput Dr. Hauschka, Speick i Weleda, ali i jeftine vlastite marke poput Rossmann Alterra Deo-Balsam, dm Alverde Deo Roll-On Fresh 48h i Müller Terra Naturi Invisible Deo Roll-On Bio-Lemongras & Bio-Melisse 24h.




Ove namirnice svi smatraju zdravima, a one su daleko od toga: Na listi je i omiljena hrana Hrvata

Jeftini brendovi dobro su se pokazali i među konvencionalnim dezodoransima bez aluminija. Roll-On dezodorans dm-ove marke Balea Deodorant Sweet Sunshine 0 % Aluminium dobio je ocjenu “vrlo dobar” (ocjena 1).




Sljedeći dezodoransi također su dobili visoke ocjene: Lidl Cien Pure Freshness 48h Roll-On dezodorans, Edeka Elkos Body 24h Fresh Dezodorant bez aluminija, Aldi Lacura Deodorant Pure Basic 24h, Netto Pure & Basic Deodorant Fresh bez aluminijeve soli.

 

 

 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.