Foto: Unsplash/Ilustracija

Mladi par marljivo štedio pa sagradio vilu na Baliju: Jeftinije nego u Zagrebu

Autor: I.G.

Casey i Rory Jones iz Tasmanije u Australiji su se odlučili na jedan neobičan korak – gradnju kuće na Baliju, iako nikada prije nisu bili u Indoneziji. Ideja o ulaganju u dionice kako bi ranije otišli u mirovinu nije im se baš svidjela. Osjećali su da je ulaganje novca u apstraktne brojeve na papiru nedovoljno konkretan korak. Stoga su se odlučili istražiti opcije ulaganja u nekretnine.

Nakon detaljnog istraživanja, Bali se činio kao najbolji izbor. Osim što je njihova investicija obećavala dobar povrat, Bali je bio privlačan i kao buduće mjesto za umirovljenje zbog svoje relativne jeftinosti i atraktivnosti strancima za izgradnju nekretnina.

“Malo nas je obeshrabrila činjenica da ulažeš mnogo novca u nešto što su na kraju samo neki brojevi na komadu papira”, rekao je Rory (37) za Business Insider.

Željeli su nešto opipljivo pa su se nakon nešto istraživanja odlučili za investiranje u nekretnine. “Ta neka investicija morala nam je osigurati dobar prihod, no to je također trebalo biti neko mjesto gdje bismo se mogli preseliti kad se odlučimo umiroviti, po mogućnosti u nekoj zemlji koja je jeftinija od Australije”, rekao je Rory, inače po zanimanju fotograf i snimatelj.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Brojne opcije

U obzir su došli Tajland, Filipini, pa čak i Portugal, no na kraju je odluka pala na Bali jer je njihovo istraživanje pokazalo da će se upravo ondje njihova investicija najbolje isplatiti. Osim toga, strancima je relativno lako ondje izgraditi nekretninu.

Prema konzultantskoj tvrtki ILA Global Consulting, na Baliju je kod kratkoročnog najma moguć povrat investicije od 15 posto godišnje, dok ostala tržišta omogućuju povrat od tek 5 do 10 posto.

Iako Casey i Rory nikada prije nisu bili na Baliju, proveli su mnogo vremena u jugoistočnoj Aziji. “Znali smo kakva je klima, a znali smo i da će nam se vjerojatno svidjeti kultura i kuhinja”, rekao je Jones.




Prvi put su na Bali sletjeli 2022. Ondje su proveli oko tri tjedna istražujući otok i razgovarajući s različitim pravnim i građevinskim stručnjacima kako bi saznali kako uopće krenuti u projekt.

Slučaj male Danke otišao u drugom smjeru, majka očajna: ‘Prave se ludi’




Puno stresa

‘Proveli smo dosta vremena istražujući različita područja kako bismo bili sigurni da se mjesto nama sviđa, ali i da će se svidjeti našim turistima‘, rekao je Jones.

Kako je promet na Baliju ponekad kaotičan, bilo je važno da izaberemo mjesto do kojega je lako doći. Na kraju su se odlučili za zemljište u Binginu, nedaleko Uluwatua na jugoistoku otoka.

“Jednostavno smo u lokalnoj Facebook grupi objavili da tražimo zemljište i ljudi su nam se javili i ponudili što su imali.” S obzirom da strancima nije dozvoljeno posjedovati zemlju na Baliju, zemljište za koje su se odlučili uzeli su u 30-godišnji najam s mogućnošću produženja za još 30 godina. Platili su ga 720 milijuna indonezijskih rupija, što je oko 45.000 dolara.

Na zemljištu od oko 300 kvadratnih metara izgradili su vilu s dvije spavaće sobe i kupaonicom. Čitava izgradnja, uključujući sve dozvole i namještaj, koštala je oko 2.287 milijardi indonezijskih rupija, odnosno oko 143.000 dolara. Jones kaže da je bilo jeftinije sve izgraditi ispočetka nego kupovati gotovu kuću.

Jones ima savjet za one koji razmišljaju o izgradnji kuće na Baliju: Imajte realna očekivanja.

“Imajte na umu da standardi koje očekujete u svojoj zemlji možda neće biti isti na Baliju. Očekujte da stvari kasne i da se rade na drugačiji način od onog na koji ste možda navikli‘, rekao je. ‘Tako ćete izbjeći mnogo stresa.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.