Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Milici iz Osijeka Uskrs je već prisjeo: ‘Previše, preskupo, užas’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Iako je do Uskrsa ostalo više od dva tjedna, tržnice su već pune uskrsnih delicija. Na štandovima se mogu kupiti mladi luk, rotkvica, šunka i jaja, a kupci već naveliko kupuju i pune svoje hladnjake i smočnice. “Za ljude koji imaju prosječnu plaću i umirovljenike vrlo zahtjevno da si to priušte”, govori Vesna iz Osijeka za Dnevnik.hr.

Šunka se ove godine prodaje po nikad višoj cijeni, za kilogram ćete morati dati 15 eura. Usprkos svojoj skupoći, ova delicija će se i ove godine naći na stolu brojnih Slavonaca. “Uvijek priredimo malo, bar 20 dekagrama”, kazala je Anka što je potvrdila Ivanka. “Pa kako budemo mogli, tako ćemo si i priuštiti. Uvijek je bilo, pa će bit”, kaže Ivanka.

U Slavoniji je još uvijek mnogo onih koji će na stolu imati domaću šunku, ali to iziskuje puno rada i truda. Zna to Mate Kelić koji je za Dnevnik Nove Tv objasnio što se sve treba napraviti da bi se na stolu našla domaća šunka.

Foto: Josko Supic / CROPIX

Dvadeset eura za kilogram špaleta

“Od samog soljenja, dimljenja, sušenja. Ona se mora iscijediti, osloboditi vode. Tako da bi dobili kvalitetno meso kasnije”, objašnjava Kelić. Dok Slavonci za Uskrs jedu šunku, u Istri će se na stolu naći špaleta, prednja noga svinje obrađena na isti način kao i pršut – bez kože i papka.

“Malo se treba otkuhati jer bude friška. Nije još dosta suha i onda se lijepo opkuha i ohladi špaleta, luk ili skalonja to se nosi na blagoslov”, govori Manda iz Pule. “Dvadeset eura za kilogram špaleta? Nije baš jeftino. Kad malo promislim u kune, to je puno. Dosta, ali tko voli, nek’ izvoli”, smatra Veljko. Dok je kupcima skupo, proizvođači se baš i ne bi složili s tim.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Skuplja košarica u Istri

“Oni misle – dođes na njivu i samo nabereš. A što treba dok dođe do stola? Prvo treba pripremiti zemlju, nagnojiti, sjemenja su skupa, zaštita, nafta, obradii to. Ne može se ručno, to sve mehanizacija radi, normalno”, kazala je prodavačica Sofija Agić.

OSLIĆ UMJESTO BAKALARA! Samohrana majka otkrila koliko će potrošiti za Uskrs: ‘Jedino se čokolade za sina ne smijem odreći’




Cijene bi zbog velike potražnje trebale biti nešto niže. U Slavoniji će vas uskrsna košarica po članu obitelji stajati 30 eura, dok ćete je u Istri morati platiti 10 eura više. “Za jednu košaricu mislim da ispod 100 eura tročlana obitelj ne može proći dok sve kupi”, kaže Vesna. “Previše. Preskupo. Užas”, smatra Milica iz Osijeka.




 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.