Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

KRENUO LOV NA SEZONCE! Ovih pet zanimanja je natraženije, nema šanse da ne dobijete posao

Autor: Dnevno.hr

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) u utorak je objavio da OVI indeks za siječanj 2023. pokazuje da je potražnja za radom bila 10,1 posto veća no u siječnju lani.

Broj oglasa bilježi povećanje u svim regijama, a najviše na sjevernom Jadranu, što upućuje na raniji početak potražnje za sezonskim radom, stoji u njihovoj objavi.

Najveća je potražnja za prodavačima, kuharima i knjigovođama, dok su konobari ovoga puta pali na četvrto mjesto. Velika je potražnja za skladištarima koji su na petom mjestu najtraženijih zanimanjima.

U svim regijama zabilježen veći broj oglasa

“U odnosu na prošlu godinu, zabilježeno je najveće apsolutno smanjenje broja oglasa za zanimanja programer i građevinski radnik, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, knjigovođa i medicinskih sestara”, istaknuli su iz EIZ-a.

U odnosu na siječanj 2022. godine, znatno je veći udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, s 31,4 na 35,2 posto, kao i niskokvalificirani rad, čiji je udio porastao sa 6,8 na 9,6 posto.

U svim hrvatskim regijama je zabilježen veći broj oglasa u odnosu na prošlu godinu. Najveći rast je zabilježen na sjevernom Jadranu, za čak 44,2 posto, što najvjerojatnije upućuje na to da je ove godine potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

Veći je broj zabilježen i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za kuhare, prodavače i konobare, navedeno je u EIZ-ovoj objavi.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.