Foto: Unsplash

Idealno vrijeme za financijske odluke: ‘Sve u Hrvatskoj raste, Hrvati su optimistični‘

Autor: B. D.

Fina je objavila broj građana u blokadi s posljednjim danom ožujka. U blokadi su računi preko 211.000 građana s glavnicom duga od dvije milijarde i 840 milijuna eura. Uz njih je u blokadi i 14 tisuća poslovnih subjekata s dugom većim od 728 milijuna eura.

Unatoč podacima koji zvuče jako dramatično, broj blokiranih građana u odnosi na mjesec prije i na isto razdoblje prošle godine ustvari pada. Istovremeno zbog povoljnih kamata raste broj zaduženih građana.

U zadnjih 14 mjeseci gotovinski krediti porasli su za više od 900 milijuna eura, a samo u veljači za 100 milijuna eura. Situaciju je za Dnevnik Nove TV komentirala Tamara Perko iz Hrvatske udruge banaka.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

‘U Hrvatskoj sve raste‘

“Rast gotovinskih kredita – zadnji podatak je 12,5 posto, tumačimo optimizmom potrošača na tržištu, rastom plaća, rastom BDP-a. Dakle, sve u Hrvatskoj raste, potrošnja raste, pa onda logično raste i potrošačko kreditiranje”, rekla je Perko.

Stižu rigorozna pravila: Hrana koju kupujemo u Hrvatskoj, ali i u Europi više neće biti ista

Situaciju je komentirao i kreditni posrednik Vjeko Peretić: “Dobre kamatne stope kod gotovinskih kredita sada trebamo tražiti između pet i šest posto. To je zapravo jako dobro s obzirom na to da je to tek malo više od inflacije koja nas trenutno pritišće tako da je gotovinski kredit s pet posto ili šest posto, a inflacija je četiri, zapravo jako dobra ponuda”, zaključio je.




Banke su štedišama još lani poslale ponude za regulaciju minusa na računima. Obavještavanje korisnika je dio njihova dogovora s Vladom oko rješavanja problema takozvanih prešutnih prekoračenja. Rok za odgovor istječe za dva mjeseca – 30. lipnja.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dobar trenutak za financijske poteze

“Još 30 dana minimalno prije isteka tog roka će klijent dobiti ponudu da ugovori nekakav podsjetnik, a ako ne ugovori dopušteno prekoračenje, onda će mu se ponuditi otplata prešutnog prekoračenja u najmanje 12 mjesečnih obroka”, pojasnila je Perko.

Sad je dobar trenutak za dizanje kredita ali i rješavanje minusa. Budite pažljivi u donošenju financijskih odluka, danas mislite za sutra.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.