Foto: Pixabay

Hrvatska mora riješiti problem koji će nas skupo koštati: Zbog ovoga bi plaće mogle biti manje

Autor: I.J.

Hrvatski turizam ostvario je snažan rast u odnosu na pretkriznu 2019. godine te se ističe kao jedna od tri najbolje mediteranske destinacije.

Hoće li tako biti i ove godine, pokazati će nam ovogodišnja sezona, ali u međuvremenu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističu da se naš turizam suočava se s ograničenjima daljnjeg rasta, osobito kada je riječ o problemima s infrastrukturom i strukturom smještaja.

Svega 15 posto kreveta smještaja u Hrvatskoj odnosi se na hotele, dok se taj broj povećava na 9,5 posto kada uzmemo u obzir i nekomercijalni smještaj poput vikendica. Za razliku od Hrvatske, zemlje poput Grčke, Italije i Španjolske imaju znatno veći udio hotelskih kapaciteta.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Niska potrošnja

Jedan od izazova s kojima se susreće hrvatski turizam je i niska potrošnja. Za razliku od Hrvatske gdje turisti troše oko 150 eura dnevno, u zemljama konkurencije poput Grčke i Italije turisti dnevno troše oko 250 eura dnevno.

U cilju podizanja dodane vrijednosti, HUP naglašava potrebu za ubrzanim poticanjem investicija u organizirani smještaj. Također, naglašavaju važnost preciznog i fer reguliranja statusa imovine kako bi se omogućio daljnji razvoj i poboljšanje kvalitete turizma u zemlji.

Unatoč dobrim trendovima u turističkom sektoru, profitabilnost hotelskih grupa u zemlji znatno je smanjena, posebno zbog povećanja troškova energenata, repromaterijala te radne snage.

Foto: Pixabay

Nedostatak radne snage

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da bi ove godine mogli ostvariti bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu, budući da se booking u EU-u tek sada vraća na predpandemijske razine, a bilježi se i snažan rast korporativnih putovanja.




Je li ovo najveći problem hrvatskog turizma? ‘Neki su zbog toga odustali od dolaska’

Unatoč uspješnom oporavku turizma, Hrvatska će se i dalje suočavati s nedostatkom radne snage, stoga je potrebno aktivirati domaći radni potencijal te olakšati procese ishođenja radnih dozvola za strane radnike.




Usprkos brojnim izazovima s kojima se susreće hrvatski turizam, iz HUP-u tvrde da bismo ove godine mogli ostvariti bolje rezultate u odnosu na lanjsku, rekordnu sezonu jer je booking u EU-u tek lani dosegnuo predpandemijske razine.

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.