Foto: Emica Elvedji / CROPIX, Ilustracija

Hrvatima omiljeno voće drastično poskupljuje: Kila košta više od 9 eura

Autor: F.F

Ljudi vole naranče iz više razloga. Njihov slatkast i osvježavajući okus čini ih savršenim voćem za konzumaciju u bilo koje doba dana. Osim što su ukusne, naranče su i izuzetno zdrave. Bogate su vitaminom C, koji jača imunitet, te antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavaju kožu zdravom. Naranče su također dobar izvor vlakana, što pridonosi zdravlju probavnog sustava.

Naranče se mogu jesti na razne načine. Najčešće se jedu svježe, ali su također popularan sastojak u voćnim salatama, smoothiejima i sokovima. Njihova korica se često koristi za aromatiziranje jela i pića, a marmelade i džemovi od naranče su neizostavni dio mnogih doručaka. Korištenjem naranči u kulinarstvu, dodaje se ne samo okus, već i nutritivna vrijednost jelima. Bez obzira na način konzumacije, naranče su ukusna i zdrava opcija za svakoga.

Od 2021. godine do danas, cijena soka od naranče porasla je gotovo četiri puta. Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, ponuda ne može pratiti potražnju na globalnim tržištima, što uzrokuje neuravnoteženost. U Grčkoj, primjerice, maloprodajne cijene soka od naranče rastu svakodnevno. Možemo se pitati hoćemo li uskoro morati zaboraviti na ovo omiljeno piće? Iako nećemo potpuno ostati bez soka od naranče, možemo očekivati ​​značajno povećanje cijena.

Foto: Pexels

Neće nestati

Brazil i SAD, kao najveći proizvođači naranči i narančinog soka, najviše su pogođeni trenutnim poteškoćama. Ove dvije zemlje zajedno čine 85% svjetskog izvoza naranči i soka od naranče. Vremenski uvjeti i bakterijske infekcije koje napadaju agrume dodatno otežavaju situaciju.

U Brazilu, primjerice, zimske temperature često prelaze 40 stupnjeva, a rekordna temperatura od 59 stupnjeva zabilježena je u glavnom gradu. Prema podacima British Fruit Juice Association, ovaj toplinski val smanjio je ponudu naranči i soka od naranče na najnižu razinu u posljednjih 50 godina, što je neminovno dovelo do povećanja cijena, prenosi Blic.

Britanska udruga je izjavila: “Dobavljači i proizvođači ulažu velike napore kako bi se nosili s trenutnom situacijom i smanjili nestašice, ali realnost je da će se ovakva situacija nastaviti još neko vrijeme.” Ovaj toplinski val povezan je s fenomenom El Niño, koji pogađa naranče u fazi cvatnje i ranog plodonošenja, smanjujući volumen plodova. Uz manje kiša i sve više ekstremnih oluja, naranče ne dobivaju dovoljno vode i gube plodove.

Srbi kukaju zbog cijene jednog proizvoda u Hrvatskoj: ‘Spremite se, skočile su za više od 7 posto’




Veliki problem

LDC, glavni izvoznik naranči i proizvoda od naranči u Brazilu, istaknuo je: “S obzirom na to da oko 60% brazilskih nasada naranči ovisi o redovitim kišama, trenutni klimatski uvjeti značajno utječu na njih, pa će se cijene i ponuda nastaviti mijenjati.”

Uz vremenske nepogode, globalno tržište naranči pogođeno je bakterijskom infekcijom Huanglongbing (HLB), poznatom kao “bolest ozelenjavanja citrusa”. Ova bolest pogađa sve citruse, ometajući prijenos hranjivih tvari iz korijena u plod biljke. Zaraženo stablo proizvodi manje plodova koji su lošije kvalitete, a na kraju umire. HLB je prisutan u svim glavnim područjima uzgoja naranči: Brazilu, Meksiku i Floridi.




Ilustracija: Pixabay

Proizvodnja naranči u SAD-u opada uglavnom zbog širenja HLB-a, izvještava LDC. Kao odgovor na ove izazove, neki proizvođači prelaze na hibridne sorte agruma poput klementina i mandarina, dok drugi eksperimentiraju s umjetnim aromama kako bi nadomjestili nedostatak prirodnog soka od naranče.

Foodnavigator piše da bi sektor umjetnih aroma mogao imati veliku priliku, s obzirom na to da su trgovci sve zainteresiraniji za “umjetne okuse” koji imitiraju prirodni sok od naranče. Zanimljivo je da je sok od naranče prošle godine bio jedna od najboljih investicija, s porastom vrijednosti od oko 65%, nadmašujući rast vrijednosti mnogih kriptovaluta i dionica tehnoloških divova poput Googlea, Applea i Microsofta.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.