Foto: Pixabay/Ilustracija

Pokazao što se prije par godina moglo kupiti za 15 kuna: Evo što se danas može za isti iznos

Autor: B. D.

Stopa inflacije u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina višestruko se povećala. Mnogi tvrde da je glavni uzrok za to uvođenje eura i nastojanje približavanju europskim cijenama. Na sreću s cijenama rasle su i plaće, pa je tako “utrka” cijena i plaća goruća tema u javnosti.

Jedan korisnik na Redditu podsjetio je na stara vremena kad je tržište pogađao obrnuti fenomen, deflacija, odnosno “ispuhivanje cijena”. Stopa deflacije je 2016. godine iznosila 1,12 posto. Taj korisnik objavio je zanimljivu usporedbu što se moglo kupiti 2016. godine za 15 kuna i što se danas može za isti iznos, odnosno za 2 eura.

Korisnik je objavio dvije grafike. Na prvoj je kovanica 2 eura te limenka Coca Cole i paketić žvakaće gume, a na drugoj novčanica od deset kuna, poznati “medo” od 5 kuna te nekoliko slatkih proizvoda, ledeni čaj, Kinder bueno, sladoled Njofra te ikonična čokolada Seka.

2024 vs. 2016
byu/preuzmi incroatia

‘Kako da ne, i Ferrari za 5 kuna’

Čovjek na Redditu sugerira da se za taj iznos mogu, odnosno da su se mogli kupiti svi navedeni proizvodi, međutim neki korisnici prozvali su ga da mu je matematika netočna. “Ledeni čaj je bio mislim 7-8 kn, Kinder bueno 6-7 kn, za sladoled ne znam, a čoksa je vjerojatno bila 5-6 kn”, napisao je jedan korisnik. Drugi korisnik se nadovezao da je sladoled u to vrijeme koštao 5 kuna, dakle ako uzmemo najjeftiniju opciju iz tog vremena svi proizvodi bi koštali 23 kune.

Hrvat pokazao što je kupio za manje od 50 eura u Lidlu: ‘Pa to su dva obroka’




“Točno, falilo bi barem 5 kuna po mojoj procjeni, ugl. sasvim nepotreban meme. Da je sve poskupilo, jeste”, napisao je cinično jedan korisnik. “Pa pojednostavnili su nam kupovinu. Sad s kovanicom od 1 eura možemo kupit 1 stvar, kad si to mogao s kovanicom od 1 kn?!?”, šaljivo se pita drugi korisnik.

“I rekli su da će nam se teško bit naviknut se na euro. A ono, 2 eura 2 mala artikla”, šali se jedan korisnik. “2008. s 20 kuna si mogao kupit cigarete, kavu i nešto u pekari”, prisjeća se jedan korisnik. “Kako da ne, i Ferrari za 5 kn”, srdi se jedan korisnik. “Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za 2016. iznosila je 5.685 kuna. To je 755 Eura. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2024. iznosila je 1 326 eura. Realno, nikad nam nije bilo bolje”, zaključio je jedan korisnik koji misli da se ekonomska situacija poboljšala.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.