Fpoto: Pixabay

FINALNI DOKUMENT O SPASU KLIME IZMIJENJEN U POSLJEDNJI TREN: Dok čelnik bijesni, stručnjak mu odgovara: ‘Kina i Indija se ne mogu preko noći riješiti fosilnih goriva’

Autor: Dnevno.hr

Nakon dva tjedna sastančenja u Glasgowu, dvjesto zemalja sudionica UN-ove klimatske konferencije COP26, se složilo se da će prihvatiti nesavršeni klimatski sporazum.

Finalni dokument je na televiziji N1 komentirao Igor Grozdanić, energetski analitičar.

U finalnom sporazumu se prvi puta spominju fosilna goriva, ali je formulacija u posljednji trenutak izmijenjena iz “postupno ukidanje” u “postupno smanjivanje”, što je najviše razočaralo čelnika COP26 Aloka Sharme.

Energetski analitičar ističe kako ni Kina, a posebno Indija, nemaju alternativu ako žele održati održivo rast. Stručnjak ističe kako Indiji treba više energije da bi očuvala gospodarski uzlet, a na osam posto mogu se vratiti jedino ugljenom.

Naglašava kako Indija i Kina u svojoj energetskoj bilanci imaju preko 70 posto udio fosilnih goriva, te ih ne mogu preko noći izuzeti iz svoje energetske bilance.

Grozdanić ističe da Kina ozbiljno radi na obnovljivim izvorima energije, dok Indija još uvijek ne poduzima previše u tom smjeru.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.