Foto: Vojko Basic / CROPIX

Država daje poticaje za obnovu kuća: Možete dobiti i 62000 eura, ali samo ako ispunjavate ovaj uvjet

Autor: Ivana Jurišić

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je na svojim mrežnim stranicama uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Objava Javnog poziva i početak zaprimanja prijava kreće od 13. ožujka 2024., a prijave će se ove godine podnositi elektronički, putem aplikacije.

Vlasnicima ili suvlasnicima kuća je na raspolaganju rekordnih 120 milijuna eura, a prema kriterijama objavljenima u pozivu, kako bi kuća bila prihvatljiva za sufinanciranje, više od 50 posto površine mora služiti za stanovanje te mora imati do 600 četvornih metara bruto podne površine ili najviše tri stambene jedinice.

Vlasnici čija je kuća oštećena u potresu mogu računati na 80-postotno sufinanciranje, dok građani čije kuće nisu oštećene mogu računati na 60 posto povrata. Maksimalni iznos poticaja iznosi 62.120 eura po prijavi.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX ILUSTRACIJA

Toplinska zaštita fasade

Poticaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća obuhvaćaju toplinsku zaštitu fasade (vanjskog zida/ovojnice), toplinsku zaštitu krova ispod kojeg je grijani prostor, toplinsku zaštitu stropa iznad kojeg je hladni prostor, toplinsku zaštitu temelja i nadtemelja (ukopanih dijelova), toplinsku zaštitu poda ispod kojeg je tlo. zamjenu vanjske stolarije, tj. prozora i vrata na fasadi (vanjskom zidu/ovojnici; zamjena uključuje rolete, škure, klupčice, obradu špaleta…).

Uz to poticaji se mogu dobiti za ugradnju sunčanih toplinskih pretvarača, tj. kolektora (solarnih panela), ugradnju sustava na drvnu sječku/pelete (kotlova na biomasu), ugradnju dizalica topline, postavljanje nove fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, ugradnju kućne punionice za električna vozila kao i sufinanciranje tehničke pomoći prilikom prijave.

Za energetsku obnovu ne mogu se prijaviti vlasnici novih kuća koje su izgradnji, ili nedovršene, tj. bez dokumenta o legalnosti objekta.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Nabaviti energetski certifikat

Poticaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća ne obuhvaćaju energetsku obnovu potkrovlja, ukoliko direktno ispod krova nije grijan i u papirima vidljivo legalan stambeni prostor kao ni djelomičnu energetsku obnovu dijelova ovojnice.




Tako nije moguće staviti termo fasadu samo na sjeverni dio kuće, a ostale dijelove kuće ostaviti bez termo izolacije, ili zamijeniti samo tri prozora, a ostale prozore iz 1984. godine ostaviti na kući. Ipak, moguće je mijenjati dijelove ovojnice, pod uvjetom da dijelovi ovojnice koji ostaju netaknuti zadovoljavaju uvjete energetske učinkovitosti.

Diplomirani inženjer građevine Zlatko Marčinković iz Siska svima onima koji se žele prijaviti na natječaj Fonda savjetuje neka što prije nabave energetski certifikat. “Treba požuriti sa dokumentacijom. Prvo morate naći energetskog certifikatora koji će vam napraviti energetski certifikat i koji će vam nakon što utvrdi energetska razina predložiti mjere za poboljašnje i uštedu toplinske energije”, objašnjava Marčinković.

‘Moramo odbijati poslove’

Prema njegovim riječima, nema se smisla prijavljivat, ako ušteda nakon obavljenih radova neće biti više od 30 posto.”Fond vam u tom slučaju neće ni dati novac”, dodaje.




Ovaj vlasnik građevinskog obrta iz Siska i sam svakog dana ima mnoštvo upita za energetsku obnovu kuća, ali često mora reći ne.

“Previše je posla, ali je premalo ljudi te često moramo odbiti projekte koje bismo inače rado prihvatili. Došli smo u situaciju da moramo odbiti dosta poslova i to će nastaviti biti tako sve dok ne bude dovoljno ljudi”, kaže.

Dosadašnji izvori i mogućnosti – Kako država može sufinancirati energetsku obnovu zgrada bez EU novca

Što se tiče cijena, one su se u građevinskom sektoru stabilizirale i ne očekuju se nagli skokovi kao prije dvije godine kada je počeo rat u Ukrajini.

“Jednom kad potpišete ugovor s Fondom imate dvije godine da završite projekt. Hoće li opet u tom razdoblju cijene rasti, jako je teško predvidjeti. Neko vrijeme uopće nismo mogli potpisivati ugovore s dobavljačima jer su se cijene mijenjale iz dana u dan. To je u međuvremenu prestalo, ali opet je teško predvidjeti što će biti za mjesec ili dva. Kao što smo u prošlosti vidjeli, cijene naglo mogu skočiti preko noći i u slučaju potpisivanja ugovora potrebno je biti spreman”, zaključuje Marčinković.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.