Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

DOK CIJENE ENERGENATA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU DIVLJAJU: Stručnjak objašnjava zašto je ovo velika prilika za malu Hrvatsku

Autor: Dnevno.hr

Cijene energenata postižu rekordne visine na svjetskom tržištu, a Europa i Rusija posve različito gledaju na uzroke tog rasta. I dok ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je nestašica struje iz europskih obnovljivih izvora izazvala povećanje potražnje i rast cijene plina, profesor Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje slaže se s Bruxellesom i za Dnevnik.hr kaže kako je sadašnji rast cijena izazvan sa porastom cijena fosilnih goriva, plina i nafte na svjetskom tržištu.

Krajačić ističe kako su obnovljivi izvori energije najjeftiniji izvori koje danas možemo instalirati i koristiti i zato treba ubrzano prijeći na tu zelenu tranziciju.

Ističe kako Europa, koja nema svojih vlastitih izvora nafte, plina i urana na taj način može izbjeći buduće energetske krize jer energetska sloboda može doći samo kroz obnovljive izvore energije.

Imamo dovoljno potencijala u obnovljivim izvorima

Tu je u dobrom položaju Hrvatska koja ima dovoljno potencijala u obnovljivim izvorima energije: od vjetra, sunca i biomase do hidro potencijala.

Profesor napominje kako smo mi jedan od bolje umreženih energetskih sustava, elektroenergetskih sustava i već sada bismo puno izvoziti više te obnovljive energije u regiju, u susjedne članice i na tome zarađivati.

Umjesto nas, na trenutačnoj krizi najviše zarađuju špekulanti na svjetskim burzama koji trenutačno zarađuju velike novce na višim cijenama energenata. Koliko je to opasno govori činjenica da su upravo špekulanti velikim dijelom bili odgovorni za visoke cijene nafte u 2008. kada je cijena ovog energenta bila narasla i na 145 dolara.

Međunarodna agencija za energiju upozorava da bi trenutačna energetska kriza mogla ugroziti globalni ekonomski oporavak i dovesti do rasta inflacije kao i da bi se ulaganja u obnovljivu energiju trebala utrostručiti do kraja desetljeća ako se svijet nada učinkovitoj borbi protiv klimatskih promjena.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.