Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Dio umirovljenika mora plaćati zdravstveno osiguranje: Iznosi su vrtoglavi, evo o čemu se radi

Autor: Dnevno.hr

Iako umirovljenici u Hrvatskoj ne moraju plaćati obvezno zdravstveno osiguranje, to se ne odnosi baš na svakoga tko je stariji od 65 godina ili prima mirovinu. Naime, dio građana u trećoj životnoj dobi mora plaćati zdravstveno osiguranje i to u vrlo visokom postotku.

Sve ovisi o tome iz koje zemlje prima mirovinu. Naime, dio hrvatskih građana koji primaju mirovinu isključivo iz inozemstva mora plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje u svoti koja ne može biti manja od 97,81 eura, ali niti veća od 257,40 eura mjesečno, ali mora iznositi 16,5 posto mirovine.

“Supruga i ja doselili smo u Zagreb iz Australije 2015. godine. Moja supruga je dobila konačno stalni boravak u Hrvatskoj, ali stalno imamo problem sa zdravstvenim osiguranjem. Po kojoj osnovi bi ona trebala plaćati zdravstveno osiguranje, ako dobiva iz Australije ‘Age Pension’ koja se financira iz državnog proračuna, a ne na temelju uplata doprinosa i ima karakter socijalne potpore”, upitao je jedan čitatelj novinare portala Mirovina.hr.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Sve ovisi o jednom ugovoru

Sve ovisi o tome ima li Republika Hrvatska sklopljene međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju s drugim zemljama. Trenutno su ugovori potpisani sa svim članicama Europske unije, Europskog gospodarskog prostora, Švicarskom i Ujedinjenim Kraljevstvom, ali ne i s Australijom, zbog čega supruga zabrinutog čitatelja mora svakog mjeseca plaćati obvezno zdravstveno osiguranje.

No, oni koji primaju mirovinu i iz zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljene ugovore o socijalnom osiguranju, imaju pravo na punu zdravstvenu zaštitu samo ako je inozemni nositelj zdravstvenog osiguranja u državi iz koje stiže mirovina izdao potvrdu S1 ili elektronski SED obrazac S072.

“Iste dokumente potrebno je dostaviti područnoj službi HZZO-a u mjestu prebivališta u Hrvatskoj. Nadležni nositelj države iz koje primate mirovinu će vam izdati i EKZO za ostvarivanje nužne, odnosno neodgodive zdravstvene zaštite u drugim državama članicama EU/EEP/Švicarskoj/UK”, objašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Većina radi ovu pogrešku kada pripremaju čaj: Kuhar otkrio kako pravilno napraviti omiljeni napitak




Striktna procedura

Primatelji inozemne mirovine, poput gospođe iz Australije u ovom slučaju, prije svega moraju se po dolasku u Lijepu našu prijaviti u najbližu područnu ispostavu HZZO-a kako bi uopće dobili pravo na zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj.

“Sukladno Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju na obvezno zdravstveno osiguranje, obvezno se osiguravaju i stječu status osiguranika korisnici mirovine i invalidnine koji to pravo ostvaruju isključivo od stranog nositelja mirovinskog i invalidskog osiguranja, ako propisima Europske unije, odnosno međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno te ako imaju prebivalište, odobren stalni boravak ili dugotrajno boravište u Hrvatskoj”, objašnjavaju iz HZZO-a.




Nakon prijavu, obvezu plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, kao i iznos doprinosa određuje Porezna uprava temeljem podataka o mirovini primljenoj iz inozemstva. Treba reći i da umirovljenici koji primaju hrvatsku i inozemnu mirovinu, makar bili i strani državljani, ne trebaju plaćati ovaj doprinos, jer se oni, pod uvjetom da imaju reguliran građanski status, odnosno prebivalište ili boravište, osiguravaju jednako kao i hrvatski umirovljenici.

Hrvat zavapio iz Njemačke: ‘Pomozite mi, ne znam kako ću više ovdje’

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.