Foto: Privatni album

CRVENI KARANFILI OPET SU U MODI! Poznati cvjećar otkrio što se kupuje ženama, a što ljubavnicama: Saznali smo i koliko su ruže skuplje ove godine

Autor: Ivana Jurišić

Međunarodni je dan žena, a u Hrvatskoj se tradicionalno pripadnicama ljepšeg spola dariva cvijeće. Nažalost, kao što je i stvar s hranom, ni cvijeća nemamo dovoljno za vlastite potrebe.

Podaci pokazuju kako Hrvatska godišnje uveze 50 milijuna eura vrijednosti cvijeća i ukrasnog bilja, što je deset puta više nego što se izveze. Sve je manja i proizvodnja. Prije samo tri godine u Hrvatskoj se uzgajalo cvijeće na 300 hektara, a danas na dvostruko manje površina. Kada se sve to zbroji, nije nikakvo čudo što je cvijeću cijena otišla u nebo.

Karanfili poskupili samo 70 centi

Osječki cvjećar Slaven Pavlović nam otkriva kako ćemo ove godine cvijeće plaćati puno skuplje nego za prošli Dan žena.

“Najviše su poskupile ruže, a najmanje karanfili”, kaže Slaven koji ističe kako ćemo kraljicu cvijeća plaćati i 1,50 euro više nego prošle godine, dok su karanfili poskupili samo 70 centi.

“Nažalost nema baš puno cvijeća, izbor je gotovo nikakav. Za Dan žena najviše se traže proljetnice poput tulipana i zumbuli, ali toga je jako malo. Nas izvlače lokalni proizvođači, bez njih bismo bili u velikim problemima”, kaže.

Za visoke cijene krivi su dobavljači koji za cvijeće traže puno više nego ranijih godina.

“Kod nekih je cijena otišla gore i 30-40 posto. Nije malo, ali opet manje nego u nekim drugim sektorima gdje vidimo rast i od 80-90 posto”, govori Pavlović.




Proda se i deset puta više cvijeća

Na pitanje koliko će se sutra plaćati za prosječni buket, kaže kako većina kupuje cvijeće za 50-60 eura.

“Rekao bih da kad je u pitanju cvijeće, Hrvati uopće nisu štedljivi, samo se vole puno žaliti”, smije se simpatični Slaven i kaže kako su se ove godine u modu opet vratili crveni karanfili, dok skupe ruže uglavnom uzimaju restorani za svoj interijer.

“Obični ljudi će prije kupiti karanfile i tulipane, manje ruže”, objašnjava.




Uz Valentinovo, Dan žena je najvažniji dan u godini za cvjećare. Slaven kaže kako se proda i deset puta više cvijeća nego inače, a kupuju svi za svakoga.

“Kupuju se za mame, prijateljice, cure, ljubavnice, žene”, otkriva Slaven.

Na pitanje što se kupuje ženama, a što ljubavnicama, Slaven se smije i kaže kako su oni diskretna cvjećarna.

“Ipak, razlika nije u vrsti, već u količini, a vi pogodite tko dobije više cvijeća”, zaključuje Slaven.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.