Foto: Pixabay

CIJENE KRUHA LETE U NEBO! Do kraja godine očekuje se drastičan rast: Ovo je crna statistika koja na to ukazuje

Autor: Iva Međugorac

U vremenu, kada zbog blagdana ionako svjedočimo pojačanoj potrošnji, ali i u periodu ozbiljne krize u kojoj živimo svako novo poskupljenje negativno se manifestira na životni standard građana. Samim time, vijest o tome da bi do konca godine značajnije mogle poskupjeti cijene kruha i peciva ne uljeva optimizam, bez obzira na to nemoguće se oteti dojmu da su posljednjih tjedana značajno skočile cijene oštrog brašna na tjednoj razini.

Da je tome tako jasno je i iz podataka tržišno-informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede. Naime, temeljem podataka od 22. do 28. studenog prosječna veleprodajna cijena kilograma oštrog brašna iznosila je 4,64 kune, što je za 18 posto više u odnosu na tjedan ranije, ali i čak 34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U isto vrijeme rasle su i cijene kilograma kukuruza za kojega je u tom intervalu bilo potrebno izdvojiti 1,71 kuna po kilogramu, tu pak govorimo o rastu od 12 posto u odnosu na raniji tjedan, ali i u rastu od 55 posto u odnosu na isti tijedan prošle godine. Veleprodajna cijena kilograma standardne pšenice dosezala je 1,79 kuna što je osam posto manje nego u tjednu ranije, ali u isto vrijeme i skoro 50 posto više nego lani. Ovakav trend rasta cijena brašna ukazuje na to da bi uskoro u nebo mogle otići i cijene kruha.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.