Foto: Nikola Vilic / CROPIX/Ilustracija

Gosti šokirani cijenom kave na Hvaru: Još je gore kada se cifra preračuna u kune

Autor: M.P.

Bliži se ljetna sezona što znači da su mnogi diljem obale krenuli i s ‘ljetnim cijenama’. Gosti su ostali iznenađeni kada su dobili račun za kavu na najsunčanijem otoku na Jadranu, Hvaru.

Prošle godine u veljači kava je na Hvaru iznosila 22 kune (2,92 eura), a u vrijeme sezone, u jednom popularnom kafiću, cijena kave bila je 4,10 eura. Ove godine, ljestvica se opasno diže pa tako najnoviji račun s Hvara pokazuje da ovih dana cijena kave u jednom kafiću na hvarskoj rivi iznosi 4.50 eura.

Za one koji eure još uvijek pretvaraju u kune, to je 33.91 kuna, piše Net.hr.

Foto: Unsplash

Cijena kave raste, ali mora li baš toliko?

Podaci Eurostata za ožujak 2024. pokazuju da je cijena kave u EU u prosjeku bila jedan posto viša nego u istom mjesecu lani, što predstavlja značajan pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je stopa inflacije za kavu iznosila visokih +13,5%.

U 15 zemalja EU-a, stopa inflacije za kavu u ožujku 2024. bila je viša nego godinu dana ranije. Najveći godišnji porast cijena kave zabilježen je u Hrvatskoj (+7,4%) koju u stopu slijede Rumunjska i Bugarska s povećanjem od 6,8, odnosno 6,6%.

S druge strane, 12 zemalja EU-a zabilježilo je pad stope inflacije za kavu u istom razdoblju. Najznačajniji padovi zabilježeni su u Finskoj (-15,5%) i Litvi (-15,4%), dok su značajni padovi zabilježeni i u Danskoj (-7,5%), Češkoj (-6,5%) i Švedskoj (-6,0%). Cijene sirove kave na burzi idu u nebo. Više je razloga za to, a među najvažnijima su loš urod u jugoistočnoj Aziji i povijesno niske zalihe sirove kave u Europi.

Kava postaje luksuz, cijene opet drastično poskupljuju: Evo za koliko će nas ‘oderati’
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.