Privatna arhiva

Adaptirali stan u staroj zgradi za 150 eura po kvadratu: ‘Svi su nam govorili da je to nemoguće’

Autor: Ivana Jurišić

Kupci nekretnina često se svrstavaju u dva tabora, one koji žele kupiti novogradnju u koju samo treba unijeti namještaj i one koji žele kupiti stan u starogradnji za adaptaciju na dobroj lokaciji koju će onda urediti po svom ukusu.

Oni koji su se odlučili za adaptaciju će vam reći da je riječ o jednom od najstresnijih događaja u životu, posebno na sadašnjem tržištu na kojem je majstora jako malo, a cijene njihovih radova nisu nikad bile više.

Cijene adaptacija su počele rasti kada je Hrvatska ušla u EU 2013., a naši majstori počeli masovnije odlaziti na zapad gdje se također bilježi manjak radnika, a zarada je puno viša. Nakon invazije Rusije na Ukrajinu narasle su i cijene materijala, pa tako danas za adaptaciju prema nekim procjenama treba platiti između 250 i 500 eura po kvadratu.

Privatna arhiva

Stan kupili za 88 tisuća eura

Prije samo osam godina situacija je bila znatno drugačija i do posve uređenog stana moglo se doći za puno manje novaca. Naša sugovornica koja je stan adaptirala 2016. godine nam je rekla da je tada cijeli stan uspjela adaptirati za samo 150 eura po kvadratu, što se danas čini kao nemoguća misija.

“Odmah na početku znali smo da želimo kupiti stan za adaptaciju koji ćemo urediti po svom ukusu. Imali smo jedan određeni budžet u koji su trebali stati kupnja stana, namještaj i adaptacija, pa nam je bilo jako važno da nađemo stan po povoljnoj cijeni što se i dogodilo kada smo našli stan od 83 kvadrata u Novom Zagrebu”, započinje svoju priču.

“Stan je imao dvije spavaće i dnevnu sobu i tada smo ga platili 88 tisuća eura. Neki naši prijatelji koji su kupovali godinu dana kasnije prošli su još i jeftinije od nas”, dodaje.

Privatna arhiva

‘Danas bi to bila znanstvena fantastika’

Stan je bio u zgradi iz 1977. godine i trebalo ga je potpuno obnoviti. “Kako sam ja tada bila na porodiljnom, sjela sam sa bilježnicom i počela planirati što sve treba napraviti u zadanom budžetu. U početku smo htjeli napraviti neke stvari sami, ali nije nam trebalo dugo da shvatimo kako uz malo dijete i supruga koji radi od jutra to neće biti tako jednostavno.




Nakon jednog vikenda koji smo proveli skidajući pločice, parkete i tapete na zidovima tako smo odlučili pozvati profesionalce i prepustiti njima posao”, govori. Cijela adaptacija je trajala nešto više od šest tjedana, a uključivala je gletanje i bojanje zidova, stavljanje nove vanjske PVC stolarija, promjenu sanitarija u kupaonici i kuhinji, novu struja i rasvjetna tijela, adaptaciju kupaonice, novi parket i pločice na podu.

“Još uvijek imam račune iz tog vremena i čudno je vidjeti koliko je sve u međuvremenu poskupilo. Cijela adaptacija nas je došla 150 eura po kvadratu, što bi danas bila znanstvena fantastika. U stanu smo sve promijenili osim unutrašnjih vrata koje smo prebojali i stavili im nove kvake. Nismo mijenjali ni ulazna vrata već smo samo promijenili staru bravu. Sve ostalo posve je novo.

Postavljanje parketa smo platili 11 eura po kvadratu, a soboslikara 1,5 eur po metru kvadratnom. Keramičar je bio 8 eura po kvadratu”, prisjeća se.




Privatna arhiva

‘Govorili su nam da ćemo platiti više’

I tada su nam govorili da nikada nećemo uspjeti srediti stan za 150 eura kvadrata, da ćemo morati platiti najmanje dva puta više, što se na kraju nije pokazalo istina. Istina je da nismo kupovali najskuplje materijale, dosta toga smo kupili na akciji, ali na kraju smo dobili stan u kojem je lijepo živjeti”, priča nam naša sugovornica.

Pokazuje nam račune iz 2016. godine i gledajući ih teško je povjerovati da su cijene nekoć bile toliko niske. “Kompletna kuhinja koju smo kupili u Ikei nas je u travnju 2016. godine došla nešto manje od 24 tisuće kuna. Osim drvenog dijela za kuhinju širine 380 cm u tu cijenu su bile uključene ugradbena napa, perilica za posuđe kao i sudoper.

Perilica posuđa koju smo mi tada platili 400 eura, u međuvremenu poskupila 25 posto pa je sad morate platiti 500 eura. Sudoper je tako dva puta skuplji nego u vrijeme kada smo mi kupovali”, kaže.

Njih je te 2016. godine kompletan namještaj za stan od 83 kvadrata  došao 10 tisuća eura. Kada gleda današnje cijene, najveći joj je šok koliko su u međuvremenu skočile cijene ugradbenog namještaja.

Adaptacija kupaonice

“Dugo sam istraživala cijene i došli smo do zaključka da nam je povoljnije kupiti ugradbeni namještaj kod jedne osobe nego ga kupovati komad po komad u raznim trgovinama, pa tražiti nekoga tko će nam dovesti namještaj i sastaviti ga. Da smo kupovali u trgovini, cijena bi bila ista, a opet bismo morali dodatno platiti sastavljanje i prijevoz.

Doseljenica iz Koreje održala lekciju Hrvatima: ‘Stvarno ne razumijem’

Velika biblioteka široka 350 cm, ugradbeni ormar širine 180 cm i visine 250 cm, tri ormara širine 120, 60 i 120 cm, komoda širine 250 i visine 55 cm, krevet širine 180 cm i police za dvije ostave su nas došle 18.815 kuna (2497 eura). Koliko su cijene u međuvremenu skočile pokazuje činjenica da smo šest godina poslije pravili dječju sobu kod stolara, pa su nas ormar, polica za knjige i veliki stol za učenje došli 11 tisuća kuna (1450 eura)”, kaže.

Nije samo namještaj poskupio, već su i ruke majstora puno skuplje. Danas ćete za adaptaciju kupaonice morati dati i 600 eura po kvadratu, postavljanje parketa ćete platiti 21 euro po kvadratu, soboslikara ćete morati platiti tri eura po metru kvadratnom. Keramičar će vam postavljanje pločica naplatiti 17 eura po metru kvadratnom, a električara ćete platiti 16 eura po kvadratu.

“Te 2016. godine smo potpunu adaptaciju i namještaj platili 250 eura po kvadratu, a danas za to isto teško da bismo prošli manje od 500 eura po kvadratu”, zaključuje naša sugovornica.

 

 

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.