Foto: Pixabay

Žrtvama ni traga: Srbi iz vlaka izvukli 20 civila, monstruozno je što su im učinili

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, predvođeni Milanom Lukićem i Nebojšom Ranisavljevićem, iz vlaka 671 na pruzi Beograd – Bar u mjestu Štrpci, 27. veljače 1993. oteli su dvadeset putnika nesrpske nacionalnosti koje su potom ubili kod Višegradske Banje, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ovaj se zločin naziva “otmicom” iako tako uopće nije izgledalo. Zločinci su ljude u vlaku koji su zaustavili u Štrpcima legitimirali, te neke od njih počele izvoditi izvan vlaka. Nesretni ljudi se uopće nisu bunili jer su mislili da krvnici tragaju za nekom konkretnom osobom, no nije bilo tako. Oteti civili su odvezeni u selo Prelovo kod Višegrada, gdje su ih u osnovnoj školi postrojili, opljačkali a zatim tukli i mučili. Poslije toga, oteti putnici vezani su žicom, ubačeni u kamion, odvedeni u pravcu Višegrada i likvidirani u jednom selu nedaleko od Drine.

Među žrtvama je bilo 18 Bošnjaka i jedan Hrvat iz Kaštela koji se pobunio protiv odvođenja putnika.  Oteti civili bili su iz Prijepolja, Bjelog Polja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Foto: Wikipedija

Tijela nikada nisu pronađena

“Sve je bilo kao na filmu. Vlak je stao zbog crvenog signala na samom ulazu u tunel. Otmičari su bili uredno uniformirani, osim jednog koji je imao bradu i crnu šubaru sa kokardom. Kada su zatražili osobne karte, sve je sličilo na rutinski postupak dok nisu počeli odvoditi ljude. Izgledalo je da nekog konkretnog traže. Bilo je komentara da traže njihove bjegunce, no postalo je jasno da su cilj muslimani. Iz bifea je u majici kratkih rukava, iskočio na snijeg jedan od putnika vičući: ‘Koljite balije’. Najjezivije je bilo to što, u stvari, nije bilo nikakvog otimanja. Niko se nije bunio, sve se odvijalo u zlokobnoj tišini. Sve to nije trajalo mnogo duže od pola sata. Začudo, vlak je nastavio put kao da se ništa nije dogodilo”, izjavio je jedan od očevidaca.

NAJMANJE 77 RUSA RATOVALO U BiH: Najpoznatiji Strelkov opisao zvjerstva u Višegradu

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, oko 70 kilometara sjeverno od mjesta otmice, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru godinu dana kasnije (2010.), dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.