Foto: Facebook

Srpskog zapovjednika Veljka Hrvati pamte po dobrom: Arkan ga je navodno likvidirao

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U ovim danima 1993. godine, napokon su počeli jenjavati srpski protuudari na teritorij koji su hrvatske snage oslobodile u operaciji “Maslenica”.

U protuudaru srpske strane, provedenom kao operacija “Čelik”, sudjelovale su brojne, tako i elitne postrojbe. U zadarsko zaleđe došle su mase tzv. dobrovoljaca, a zaplijenjeni dokumenti VRSK-a ukazuju da je veći dio njih pristizao iz profesionalnih postrojbi.

Nema dovoljno prostora pobrojati desetine tih postrojbi, no opasnijima su se tretirali šešeljevci, jovićevci, pripadnici Kosovsko-tepličkog odreda, naravno i pristigli Arkan sa svojim Tigrovima. Veliki ugled uživaju kninđe kapetana Dragana, a posebno se cijenilo najljućeg protivnika Mambi – postrojbu Vukova s Vučjaka. Vidljivo je to iz zadaća koje im je namijenio komandant 7. korpusa, pukovnik Milan Đilas, koji naširoko glorificira pristiglih 250 prekaljenih ratnika utreniranih za izvršenje svih zadataka, a koje treba “stalno upotrebljavati kao udarnu pesnicu na pravcu napada”.

Foto: Facebook

O zapovjedniku kojeg je Arkan mrzio, branitelji imaju dobro mišljenje

Vukovi s Vučjaka paravojna su postrojba koja je tijekom rata 90-tih sastavljena uglavnom od Srba dobrovoljaca iz područja Prnjavora u BiH, a svoju su bazu imali u mjestu Kremna kod Prnjavora. Osnovao ih je i njima zapovijedao poručnik Veljko Milanković

Đilas o Vukovima zaključuje da su oni “elitna jedinica koja predstavlja srpske komandose”. Vremenom su rasla neslaganja, čak i oružani sukobi “dobrovoljaca” i postrojbi VRSK-a. Iako zapovjednici tzv. Krajine optužuju pridošlice, ipak treba uzeti u obzir da im nisu uvažavali žalbe na umor nakon teških borbi ili brojnih “vađenja kestenja iz vatre”, primjerice zbog bježanja boraca s linije.

Po riječima hrvatskog povjesničara Tomislava Šulja koji je kao autor dokumentarnog filma “Operacija Maslenica” dobio izjave bivših pripadnika elitne postrojbe iz RS-a “Vukova s Vučjaka”, njihov zapovjednik Veljko Milanković nije bio u dobrim odnosima s Arkanom.

Foto: Screenshot/YouTube

Zavijali kao Vukovi, ali nisu počinili ratne zločine

Naime, Milanković nije prihvaćao načine ratovanja koje je nametao Arkan i sukobio se s njime jer nije pristajao na nečasno ratovanje, pa tako ova postrojba koja kod hrvatskih branitelja izaziva određeni respekt – poznata kao srpska postrojba koja za sobom nikada nije ostavljala tragove ratnih zločina. Poznato je, također, da su pripadnici ove postrojbe prilikom ratovanja umjesto ratnih pokliča – zavijali poput vukova.  Od posljedica ranjavanja u operaciji Maslenica, Milanković je, navodno, 14. veljače preminuo u beogradskoj bolnici, iako do danas po različitim forumima kruže teorije kako je za njegovu smrt odgovoran Željko Ražnatović – Arkan.




PROGOVORIO ALBANAC KOJEG JE MUČIO ARKAN: ‘Nisam rekao da su sa mnom Hrvati, znam što bi im se dogodilo’

Naravno da je masa pristigle vojske, desetine postrojbi bez jasne kontrole, činila razna nedjela, ali sukobe između domaćih i pristiglih snaga svakako treba promatrati i kroz prizmu velikih gubitaka, premorenosti, a na kraju i očiglednog poraza. Sve je završilo velikom pobjedom Hrvatske vojske, spajanjem sjevera i juga Hrvatske, što je bio veliki korak prema slijedećim velikim vojnim uspjesima Hrvata i postupnom raspadanju srpske vojske. Nakon brojnih zlodjela koje je napravila srpska vojska 1991. godine, naoružana i organizirana od JNA, sada je “oči u oči” s motiviranim i obučenim hrvatskim vojnikom postala svjesna istine – Hrvatska vojska je pobjednička.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.