Foto: Domovinski rat

Prišao pomoći ranjenom četniku, ovaj ga ubio: ‘Nikola je imao spuštenu pušku’

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 24. svibnja 1965. godine, u Rami je rođen Nikola Džalto, prvi poginuli pripadnik 4. A brigade Zbora narodne garde. Nikola se u obranu Hrvatske uključio još u studenom 1990. kroz posebne jedinice MUP-a.

Sudjelovao je u prvim sukobima sa srpskim pobunjenicima u Pakracu i Plitvicama, a 4. gardijskoj brigadi priključio se odmah po njezinu osnivanju. S njom koncem srpnja 1991. dolazi u selo Kruševo koje se nalazilo na prvoj crti, u vrlo neugodnom položaju. Ubrzo po dolasku izvršena su izviđanja te zauzeti položaji.

Poseban problem bio je u tome što je neprijatelj držao brdo Veliki Kosmač s kojeg je otvarao pješačku i minobacačku vatru po Kruševu te hrvatskim snagama onemogućavao pristup njihovim položajima. Odlukom Ive Jelića, zapovjednika 4. brigade, 2. kolovoza pripremljena je akcija s ciljem zauzimanja brda Kosmača. Idućeg dana Nikola Džalto i njegovi suborci pod zapovijedanjem Milana Perkovića krenuli su u akciju.

Foto: Facebook

Prišao neprijatelju spuštene puške

Prišavši neprijatelju s leđa izazvali su paniku u srpskim redovima koji su se nakon kraćeg sukoba povukli s vrha brda. Ubrzo nakon toga dolazi do Nikoline pogibije koje se za Domovinski rat prisjetio njegov suborac Ante Čokolić: “U tom trenutku začulo se jaukanje i zapomaganje iz jedne škrape, dolje je na jedno metar i po u škripu ležao pogođeni četnik. Gledao sam kako Nikola prilazi, bio je dva koraka ispred mene, Ćužić desetak metara dalje, prilazio mu je spuštene puške, bez agresivne namjere, očito je da mu je namjeravao pomoći.”

Bitka kojom su Tigrovi preokrenuli tijek rata: ‘Dečki, ovo je bio direktan pogodak’

Četnik je, kaže, ležao na leđima, a na prsima je držao puškomitraljez PM-72: “Kad se Nikola nagnuo nad škrapu, četnik mu je pucao u vrat, jednim metkom ga je pokosio. Nikola pada, a ja oprezno prilazim škripu i gledamo se oči u oči, pokušao je opet podignuti pušku, ali mu je klonula na prsi i izdahnuo je.”




Sutradan je neprijatelj pokušao napad na brdo Uvezac uz potporu minobacačke vatre, ali neuspješno. U više navrata te je položaje obranio diverzantski vod 4. brigade na čelu sa zapovjednikom Goranom Kliškićem. Nakon poraza na Kosmaču i Uvescu, neprijatelj je intenzivno otvarao minobacačku vatru po cijelom području Kruševa. Osim Nikole Džalte život su u obrani Kruševa su položila još petorica pripadnika 4. A brigade ZNG-a – Ivan Lendić, Srećko Biočić, Ivo Lisica, Ivica Vukičević i Luka Vranješ.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.