PREPOZNALI GA NA SNIMCI! ‘Srpski vojnik uzeo je novce ubijenog hrvatskog pilota, a danas autobusom vozi našu djecu u školu!’ (VIDEO)

Autor: T. Budak

Srpski vojnik koji u rukama drži 25 HRD-a i pokazuje ih u kameru, i danas je stanovnik Gvozda. Čuje se i komentiranje snimatelja koji kaže: "Naš borac pokazuje plaću pripadnika hrvatskog vazduhoplovstva te tzv. Republike Hrvatske. Ovih 25 dinara ništa ovdje ne vrijedi, a on je za tu plaću dobio u zube".

Videosnimka koje se prisjetimo na svaku godišnjicu smrti hrvatskog pilota Miroslava Perisa, otkriva mnogo više nego što se do sada znalo. Uz rušenje hrvatskog borbenog aviona, kao svjedok koji se među prvima pojavio na mjestu nesreće uvijek se vezao isključivo Bogdan Rkman. Kraj ostataka srušenog aviona šetkao se u društvu martićevih milicajaca i komandanta brigade Vojske Srpske Krajine. Dožupan Rkman iz redova srpske manjine u šarenoj vojnoj odori stoji kraj zelene ‘kampanjole’ (JNA jeep).

Snimka obiluje gnušanjem četnika nad mrtvim pilotom pri čemu se nižu uvredljivi i ponižavajući komentari na račun poginulog Perisa, Hrvatske, ali i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Tako se jedan od srpskih vojnika noseći kukuruz obratio novinaru:

– Je li Miroslav baš morao brati kukuruze avionom? Kod nas na Kordunu se to radi kombajnom! Javi da je pilot ostao bez dva dihtunga i da mu ih moraju poslati jer se bez njih ne može vratiti nazad u Zagreb!

Razdragana gomila koja je skupljala komade olupine aviona i po rukama prevrtala stvari pokojnog Miroslava Perisa, neprestano se izrugivala poginulom pilotu:

– Poručite Tuđmanu da nam pošalje i onaj jedan avion što ga imaju! Hrvatsko vazduhoplovstvo je na srpskom tlu. 50 posto riješeno – kazuju aludirajući da je Hrvatska tada imala samo dva borbena aviona, ‘Osvetnik Vukovara’ i ‘Osvetnik Dubrovnika’.

No, kako vrijeme odmiče i snimka se sve pažljivije gleda, na njoj su mještani, konkretnije članovi Udruge branitelja i veterana iz Gvozda uočili još jedno poznato lice:

– Srpski vojnik koji u rukama drži 25 HRD-a i pokazuje ih u kameru, i danas je stanovnik Gvozda. Čuje se i komentiranje snimatelja koji kaže: “Naš borac pokazuje plaću pripadnika hrvatskog vazduhoplovstva te tzv. Republike Hrvatske. Ovih 25 dinara ništa ovdje ne vrijedi, a on je za tu plaću dobio u zube”.




Vojnik M. G. koji drži novčanicu obuhvaćen je oprostom i danas živi u Gvozdu. Ali zakon je takav i mi tu ne možemo ništa. Ono što nas muči jest što čovjek koji nam je u ratu okrenuo leđa i borio se protiv nas, danas vozi školsku djecu mini-busom. Povučen je i distanciran, no pitamo se: Kako je moguće da abolirani srpski vojnici imaju prednost pri zapošljavanju pored nas hrvatskih branitelja koji jedva preživljavamo jer nema posla? – žale se članovi braniteljske udruge iz Gvozda.

Usput su se i složili kako glavni krivac nije prozvani M. G. kojeg oni pretjerano ne doživljavaju. Krivcem smatraju zakonodavstvo koje je olako progledalo kroz prste neprijateljskim vojnicima, a zatim ih i prioritetno zaposlila.

M. G. se pojavljuje na 11:45 ovog videa:




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.