Foto: Freepik

Ovo nam nije trebalo: Nevjerojatno je što je Hrvatska učinila uoči Domovinskog rata

Autor: Snježana Vučković

Tjedan dana prije sazivanja novoga Hrvatskog sabora s većinom koju je osvojila stranka HDZ, Predsjedništvo SR Hrvatske javnosti je na današnji dan 1990. godine uputilo priopćenje po kojem se prema odluci Saveznog sekretarijata za narodnu obranu oduzima sve oružje Teritorijalne obrane Hrvatske.

Bio je to potez bez presedana jer ustroj Teritorijalne obrane bio je utemeljen na odredbi članka 239. tadašnjeg Ustava prema kojem su republike upravljale i financirale Teritorijalnu obranu. Na njihovu čelu bio je zapovjednik kojega je imenovalo i razrješavalo tadašnje jugoslavensko Predsjedništvo na prijedlog Predsjedništva tadašnje SR Hrvatske, a tu dužnost tada je obnašao premijer Ivica Račan.

Bio je to prvi jasan znak da jugoslovenska vlast Hrvatskoj neće na miran način dopustiti osamostaljenje i neovisnost, no na ovaj alarmantan potez s hrvatske strane nije bilo reakcije, iako je to bilo jedino oružje koje je posjedovala. Iako je naknadno održana sjednica Predsjedništva SR Hrvatske, za povratak ilegalno zaplijenjenog oružja bilo je prekasno. Predstavnici JNA tvrdili su pak kako oružje nije oduzeto nego premješteno u sigurnija skladišta.

Foto: Wikipedija

Slovenci to nisu dopustili

Po nemirima koji su prethodili ovom činu, a osobito incidentu na zagrebačkom nogometnom stadionu Maksimir, moglo se pretpostaviti da bi moglo doći do oružanog sukoba (koji se i dogodio nakon manje od godinu dana u Pakracu), pa su Hrvati tada bili prisiljeni ratovati lovačkim puškama, oružjem domaće izrade, pa čak i muzejskim primjercima.

Za razliku od Hrvatske, Slovenci koji su prvi napadnuti od strane JNA – nisu dopustili razoružavnje. Njihova policija i službe sigurnosti bile su mnogo pripremljenije za velikosrpske pretenzije te su Slovenci ranije većinu skladišta s opremom i naoružanjem stavili pod nadzor. Iako Hrvati nisu uspjeli spriječiti JNA u njihovom naumu, Slovenci su tu veliku vojsku spremno dočekali. Taktički, slovenski TO odsjekao je JNA od njezinih izvora i vojarni, slično kao što su napravili i partizani.

Poznati ‘Bog oružja’ nahvalio Hrvate: ‘Ti ljudi su u Domovinskom ratu sami proizvodili tako kul oružje’




Zbog oduzimanja oružja Teritorijalnoj obrani Hrvatske, naša se zemlja u najtežim danima i mjesecima kroz čitavu 1991. godinu našla praktički ogoljena. Bezizlazna situaciju dodatno je pogoršana 25. rujna 1991. kada je Vijeće sigurnosti izglasalo Rezoluciju br. 713. kojom je Jugoslaviji uveden embargo na uvoz oružja, nakon čega je crno tržište i ilegalna nabavka bila jedini izlaz.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.