fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

‘OVO JE HAJKA, VEĆ 30 GODINA MALTRETIRAJU TEŠKE INVALIDE!’ HVO-ovci neće uzeti milijune Hrvatskoj, tvrdi odvjetnik: Napokon se oglasilo i ministarstvo

Autor: Snježana Vučković

Nakon tužbe bivšeg pripadnika HVO-a Ive L., Ustavni sud RH ovom je vojniku ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji mu je odbio priznati prava i povlastice predodređene stradalim pripadnicima Oružanih snaga RH. Iako nije niti malo sporno da Ivo L. ima priznat status pripadnika OSRH, (a uz to se radi o najtežem stradalnika i to 100% I. grupe s pravom na njegu i pomoć druge osobe i na ortopedski dodatak), po riječima njegovog odvjetnika Mate Knezovića –  “RH sama pokušava negirati sebe i javne isprave koje je sama izdala.”

Podsjetimo, riječ je o dugogodišnjoj bitci više pripadnika HVO-a koji su Hrvatsku branili na “južnoj bojišnici”, a koji su nakon rata dobili status HRVI-a. No, neki od medija ovu su vijest dočekali “na oštricu” pribojavajući se kako će sada doći do poplave prihvaćanja tužbi, a shodno tome i “nesagledivih posljedica za državni proračun”.

Odvjetnik: “Moje klijente maltretiraju već 30 godina”

Odvjetnik bivših pripadnika HVO-a Mate Knezović, ovakvu reakciju medija naziva još jednom neutemeljenom hajkom na “ljude koje maltretiraju već 30 godina”. On naglašava kako svoje klijente ne tretira kao pripadnike HVO-a, već kao pripadnike HV-a, onako kako potvrđuje dokumentacija.


“Ustavni sud jest presudio za nas, ali nisam zadovoljan smjerom u kojem sve ide. Jedino točno iz onoga što plasiraju određeni mediji jest da je tužba prihvaćena, a prethodna odluka odbačena. No, svi ostali navodi su potpune laži koje imaju za cilj deplasirati ove bivše vojnike i učiniti ih nevjerodostojnim.”

Foto: Privatna arhiva

Knezović kaže kako je u najmanju ruku neobično da su novinarima ovakvi dokumenti uopće dostupni, a osobito ga ljuti “drskost javnog objavljivanja punog imena i prezimena čovjeka čija je tužba prihvaćena, te čovjeka koji je najteži invalid”:

“Njegov je identitet u potpunosti otkriven. Nema sumnje da je ovaj potez povučen samo radi javnog sramoćenja. Jer da nije, onda bi se prenijeli svi relevantni podatci iz dokumenta. A nisu…”

O ulozi Jadranke Kosor i Predraga Matića

O točnom sadržaju dokumenata, odvjetnik Knezović kaže:

“Kao prvo, ovom je klijentu priznat status HRVI, a ne HVO. Pritom, medijski se ne navodi da za stradavanje na hrvatskoj bojišnici postoji mnoštvo dokaza. Također, navedenom je gospodinu već u parničnom postupku odobrena invalidnina.”

Knezović se osvrnuo i na ulogu tadašnje potpredsjednice Vlade RH, Jadranke Kosor:
“Ona je mog klijenta višestruko obmanjivala da će mu invalidnine biti isplaćene bez parničnih postupaka, no kada je vidio odugovlačenje – angažirao je mene. Ministarstvo hrvatskih branitelja tada je pokušalo rješenje staviti izvan prometa, no Upravni sud ga je poništio i ostavio na snazi ovo sada potvrđeno rješenje.”

Mate Knezović podsjetio je i na djelovanje Predraga Matića u vrijeme obnašanja dužnosti ministra branitelja:

“Gospodin Matić je 2012. godine pokrenuo sramotnu kampanju protiv mene i tih ljudi, no na nju nismo odgovarali. Sada ćemo odgovarati. Na krilima takve kampanje mržnje iznio je mnoštvo obmana te donio jednu zakonsku odredbu koja nema nikakve veze sa slučajem mog klijenta Ive L. i onima kojima se sada podmeće da su pripadnici HVO-a. Ta je odredba suluda, to je banditsko postupanje upravnih tijela… Ukratko, to je pravno gusarenje”.
“Priznati su kao HRVI i za mene je tu priča završena”

Naš sugovornik kaže kao je Ustavni sud potvrdio valjanost svih rješenja:

“Navodi o tome kako je riječ o pripadnicima HVO-a je tek usputna. Ustavni sud to ne zanima, zanima ih samo je li rješenje valjano. a ono jest valjano! Hrvatska ih je priznala kao HRVI i za mene je tu priča završena”, odlučno zaključuje Knezović podsjećajući na još jednom na sulude tvrdnje o “trošku od 66 milijardi kuna čime se zaziva duboka mržnja prema priznatim hrvatskim ratnim vojnim invalidima.”

Oglasilo se i Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministarstvo branitelja reagiralo je na presudu Ustavnog suda u slučaju Lamešić te nagađanja Jutarnjeg lista o tome kako bi to mogao biti presedan koji će omogućiti tužbe ostalih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane te dovesti to nesagledivih posljedica.
“Ističemo kako sporna pitanja vezana uz priznavanje statusa ratnog vojnog invalida dijelu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane datiraju još iz 1996. godine te geneza tog postupka ukazuje kako se to pitanje pokušavalo riješiti dugi niz godina.
Podsjećamo kako je Ugovorom između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji iz 2006. godine, kao i Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji iz 2017. godine, regulirano pravo na mirovinu stradalnika HVO-a.
Ističemo kako se odredba članka 139. Zakona, na koji se poziva Ustavni sud, temelji na načelu zaštite stečenih prava stranaka kao jednom je od osnovnih načela upravnog postupka”, stoji u priopćenju Ministarstva.

“Pravo se ne može koristiti u dvije države”

“To se odnosi isključivo na pripadnike HVO-a su koji su već ostvarili status RVI-a, odnosno HRVI-a iz Domovinskog rata i pravo na osobnu invalidninu pod uvjetom da se u trenutku stupanja na snagu Zakona iz 2017. nalaze na redovitoj isplati osobne invalidnine priznate u upravnom postupku u RH.
Dakle, odredba se ne može odnositi na predmetni slučaj jer g. Lamešić nikada nije bio na isplati osobne invalidnine u RH, nego je temeljem stradavanja korisnik osobne invalidnine u BiH, što je i Ustavni sud naveo u odluci, a jasno je kako se isto pravo ne može koristiti u dvije države.
Zakonom iz 2017. i Ugovorom iz 2006. predviđeno je da pripadnici HVO-a kojima je priznat status ratnog vojnog invalida i osobna invalidnina u BiH imaju mogućnost ostvariti mirovinu u RH ako im se utvrdi gubitak radne sposobnosti, te tim osobama RH isplaćuje razliku između visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH i visine mjesečnog iznosa invalidske mirovine koju bi ostvarili po pravnim propisima u RH”, pišu.

Tužbe odbijene?

“Također, ističemo da navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tužitelji i ostvariti traženo pravo, što se implicira tekstom. Naime, tom odlukom predmet se vraća Visokom upravnom sudu na ponovni postupak.
Ovaj predmet je jedan od 1272 u kojima su stranke podnijele tužbe upravnim sudovima protiv rješenja Ministarstva branitelja o oglašavanju rješenja ništavim iz 2013. godine. Do danas smo zaprimili 1180 pravomoćnih presuda kojima su tužbe tužitelja odbijene.
Zaključno, ističemo kako Ministarstvo hrvatskih branitelja Zakonom iz 2017. godine ni na koji način nije omogućilo ostvarivanje traženih prava, nego je isključivo zaštitilo već stečena prava pripadnika HVO-a”, stoji u priopćenju.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.