fbpx
Foto: Damir Radnić

DOLAZAK HOS-ovaca U PAKAO VUKOVARA! Jastreb im daje najteži zadatak. Pola postrojbe gine…

Autor: Snježana Vučković

Vukovarski vodiči na današnji dan 1991. dočekali su 39 pripadnika HOS-a i u potpuno blokiran grad doveli ih jedinim mogućim putem – kukuruznim. Do kraja mjeseca, u Vukovaru ih je bilo 58. Zadatak HOS-ovaca bila je obrana Sajmišta, jednog od najtežih gradskih bojišta gdje su se pred kraj vodile ne samo ulične borbe, nego borbe prsa u prsa i to za svaku kuću. Nitko tada nije znao da će izginuti pola ove postrojbe…

O HOS-u u Vukovaru popričali smo s njihovim zapovjednikom, Zagrepčaninom Zvonimirom Ćurkovićem.

Jastreb ih poslao na ‘Sajmište’

“Kada je nas 58 HOS-ovaca stiglo u grad, Dedaković nas je odmah poslao na ‘vrata Vukovara’, Sajmište. Kao u pijesku, povukli smo crtu i odlučili da preko nje neće prekoračiti srpska vojska. Međutim, ne znam može li shvatiti onaj koji to nije doživio, tamo su se vodile doslovno ulične borbe… Tukli smo se za svaku kuću, svaki pedalj hrvatskog tla… Zato nije ni čudo da smo završili sa gotovo 50 posto gubitaka… 25 poginulih i samo dvojica koji nisu ranjena”, doznajemo od zapovjednika Ćurkovića koji je i sam tri puta ranjen, što iz ‘škorpiona’, što od ‘dum-dum’ metaka.

Foto: Damir Radnić

“Takva ranjavanja svjedoče o bliskoj borbi. Svi moji dečki ranjeni su od metaka ili od ručne bombe. Ali, njihovi vojnici su spavali s druge strane ulice, tako da… Broj poginulih samo čudom nije veći, mogli smo svi izginuti”, konstatira Ćurković.

“Svaki pedalj Vukovara mirisao je na smrt”

“Postrojba HOS-a bila je izrazito borbena i srčana. Pa, tjednima smo držali tu neobranjivu liniju. Ali, po ne znam koji put naglašavam da smo bili moralno čisti. Ja sam pazio na ratni kodeks i u najtežim trenicima. Jer, da nisam, možda je i moglo biti drugačije. Vojnici HOS-a zbog izrazito teškog terena bili su pod velikim pritiskom. Ne zaboravite, svaki pedalj Vukovara mirisao je na smrt i znalo se dogoditi da i u našim redovima dođe do ‘pucanja’. Jedan moj vojnik je u rastrojstvu, a toga se sjećam i danas, rekao ‘sada ću zaklati barem srpsku kokoš’. Primio sam ga za ramena, protresao i podsjetio zašto smo tu. Rastrojstvo je normalna stvar u ratu, ali mi smo to imali pod kontrolom bolje od mnogih”, zaključuje vukovarski heroj.

Hosovci poginuli u Vukovaru: Zdravko Bezuk, Ivan Krajinović – Ićo, Dragan Peša – Šiljo, Ivan Brdar, Željko Herceg – Đero, Tihomir Tomašić – Tihica, Rudolf Vuković – Senzen, Željko Delič – Švico, Ohran Merić, Dragan Granić, Jeann Michel Nicollier – Francuz, Mladen Amstrong -Grof, Robert Šilić – Robi, Duško Smek – Bosanac, Jadranko Anić Antić – Šnicla, Tomislav Lesić – Dok, Pavao Spudić – Dado, Vid Ivanić, Žarko Manjkas – Crvenkapa, Zdravko Špalj – Papundek, Anđelko Sakač, Ante Šarić, Zoran Antunović, Nikola Bogojević, Dubravko Rusek.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.