Foto: Screenshot/yt

BRANITELJI ULOVILI SRPSKOG SNAJPERISTA! Šokantan ratni video za koji ne znate: Građani ga htjeli linčovati

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Onoga dana kada je JNA zajedno sa srpskom paravojskom započela granatiranje Karlovca, ujedno je započeo opći napad na taj grad.

Na dan 04. listopada 1991. godine, u tamošnji medicinski centar dovezena su 24 ranjena i nekoliko poginulih građana.  U stankama granatiranja, po Karlovcu je trajao lov na snajperiste koji su se skrivali i djelovali iz svih vojnih objekata po gradu. Linija obrane protezala se oko grada, ali i oko zaposjednutih vojarni.

Okolnosti u Karlovcu tih su mjeseci bile iznimno loše… U početku slabo naoružani i nedovoljno organizirani, branitelji su se teško odupirali, a dodatan problem bio je ogroman broj prognanika koji se slio u taj grad.


Novinari snimili dramatičan događaj

Autentična, nemontirana snimka Karlovca prepunog snajperskih gnijezda iz kojeg su neprijateljski vojnici pucali po građanima, pokazuje jedan lov na snajperistu koji na kraju biva i uhvaćen. Dramatičan i vrlo rijedak video prikaz hrvatskih vojnika koji uspijevaju zarobiti snajperistu, građane koji kliču braniteljima i psuju neprijateljskog vojnika, nastao je zahvaljujući iznimno hrabrim ratnim reporterima koji cijelu akciju u kojoj se neprekidno puca – snimaju i fotografiraju iz neposredne blizine.

Na području Karlovca ubijena su 392 civila

Zbog svojega prometnog položaja Karlovac je u Domovinskom ratu imao osobito važno geostrateško značenje. Bio je ključna točka obrane Hrvatske i u Domovinskom ratu jer bi osvajanje ovog grada značilo izbijanje Srba na granicu sa Slovenijom i potpuno presijecanje naše zemlje.

Na području Karlovca i Županije  evidentirano je 392 civilne žrtve Domovinskog rata. Ubijeno je 18 djece, a 78 ranjeno, od čega 42 djece u gradu Karlovcu. Najstarije žrtve bile su dvije starice iz Saborskog stare 96 godina, koje su ubijene kada su JNA i paravojne srpske postrojbe okupirale mjesto.

Najmlađa civilna žrtva bilo je malo dijete od 2 mjeseca i 6 dana, poginulo prilikom granatiranja izbjegličkog naselja u auto-kampu Grabovac 26. rujna 1991. godine.

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.