Foto: Screenshot / Facebook

ZBOGOM TAKSISTIMA? Zagreb postaje prvi grad na svijetu kojim će voziti robotaxiji, a iza svega stoji Mate Rimac

Autor: J.A.

Mate Rimac kreće u prvi korak prema realizaciji 3.4 milijarde kuna teškog projekta za razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše današnji Jutarnji list.

Prema planu, godine 2024. Zagreb bi trebao postati prvi grad na svijetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korištenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije.

Kako Jutarnji doznaje, osnivač tvrtke Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, spremišta i punionica električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi preko puta zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

Foto: Screenshot / Facebook

Usluga kreće od 2024. godine

Natječaj je raspisan i rješenja arhitekata pristižu, a cijeli bi objekt trebao biti dovršen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu bi trebala biti lansirana do 2024. godine. A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robotaxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Foto: Screenshot / Facebook

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti koji uključuje gradski trg, park i objekt s e-punionicama tek je prvi korak prema realizaciji 3.4 milijarde kuna teškog Rimčeva projekta, najavljenog u ožujku ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Dvije svrhe

Kako su odgovorili iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dvije svrhe.

Foto: Screenshot / Facebook

“Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mjesto gdje će ljudi doći upoznati nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovarati sa stručnjacima, a s druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način”, pojasnili su iz Rimca.




Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.