VIDEO: Automobil koji može voziti 100 godina bez ponovnog punjenja goriva

Autor: M.N.

Tvrtka Laser Power Systems (LPS) razvila je automobil pogonjen atomskom energijom, a cijela tehnologija zasniva se na relativno jednostavnom principu.

Tehnološke inovacije i ideje danas idu toliko daleko i toliko su nevjerojatne da ih je najjednostavnije u startu otpisati kao nemoguće i ostaviti ih da u nekoj ladici čekaju “bolja vremena”.

No, to nije slučaj sa tvrtkom Laser Power Systems (LPS) koja je razvila turbinu/električni generator koji energiju crpi iz ‘torijevog lasera’. 

Torijev laser ne proizvodi snop svjetlosti poput konvencionalnih lasera, već proizvodi toplinu i iznimno puno energije pa tako zagrijava tekućinu koja se pretvara u paru pod pritiskom i koja pokreće turbinu koja tada pokreće električni generator.

U elementarnom stanju torij je sivo-bijeli metal, lagano je radioaktivni element (atomska masa 90) i navodno ga ima u velikim količinama.

Torij nudi mnoštvo dobrobiti, za razliku od urana, jer se njegovom primjenom stvara daleko manje nuklearnog otpada i ne može eksplodirati.

Ideja korištenja torija za snabdijevanje električnih generatora sada više nije nevjerojatna, a znanstvenici koji istražuju njegovu primjenu tvrde da takvi generatori mogu pogoniti automobil cijeli njegov životni vijek. Osim toga, ovom se tehnologijom emisija štetnih plinova svodi na nulu, a automobil se nikada ne treba puniti.




 

Autor:M.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.