Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Što ako vam oduzmu vozačku u inozemstvu? Dolaze nova i stroža pravila

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Čini se da dolaze neka nova pravila. Praksa da zabrana vožnje zbog određenog prekršaja vrijedi samo za državu Europske unije u kojoj je ta zabrana izrečena će po svemu sudeći biti ukinuta.

Ubuduće će se oduzimanje vozačke dozvole primjenjivati ​​na cijelom teritoriju EU, izglasali su zastupnici ovog tjedna u Europskom parlamentu. Do sada su na primjer, hrvatski vozači kojima je zbog nekog prekršaja zabranjena vožnja u Austriji, mogli slobodno voziti u Hrvatskoj i  ostalim EU državama bez obzira na tu zabranu.

Ubuduće će “oduzimanje vozačke” u jednoj državi članici EU značiti da prekršitelj neće smjeti voziti ni u jednoj EU državi sve dok ta zabrana ne istekne. U EU parlamentu smatraju da bi takva jedinstvena regulativa doprinijela sigurnosti na cestama.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Nova pravila

Ipak, postojat će iznimke zbog toga što se zakonodavstva raznih država u EU razlikuju. Stoga će se ovakva zabrana primjenjivati samo na najteže prekršaje.

Na primjer prekoračenje brzine od 50 km/h moglo bi dovesti do zabrane vožnje u svim EU državama, dok bi se za prekoračenje od 30 km/h određivala zabrana samo u državi koja ima tako strog propis da 30 km/h iznad dozvoljenog znači i oduzimanje vozačke dozvole.

Isto bi primjerice vrijedilo i za alkohol u krvi gdje bi 0,4 promila značilo zabranu samo u državi koja ima nižu granicu dozvoljenog alkohola u krvi ili nultu toleranciju na alkohol, a sve iznad 0,5 zabranu u čitavoj EU.

Turudić komentirao prijavu suda zbog druženja s Mamićem: ‘Postoji jasan motiv’Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.