444591536_ecd4da5b08_b

Hrana kao oružje: Pročitajte popis štetnih aditiva (oznaka E) i izbjegavajte ih

Autor: I.Galešić

Emulgatori se najčešće nalaze u slatkišima, grickalicama, gaziranim pićima i konzerviranim proizvodima.

Aditivi se dodaju u hranu da bi ju se obojilo, konzerviralo, kako bi joj se stabilizirao okus i sl. Postoje prirodni aditivi poput limunske kiseline i pčelinjeg voska te umjetni aditivi. Većina aditiva nije štetno, a oni koji mogu biti opasni za zdravlje moraju se po važećim propisima koristiti u ograničenim količinama. Ipak, to nije dovoljna zaštita potrošača jer potrošač ne zna koliko neke namirnice smije pojesti, a da ne unese preveliku količinu štetnog aditiva u sebe.

Najbolja obrana protiv štetnih aditiva je provjeravati popis sastojaka u namirnicama koje kupujete i uspoređivati ih s ovom listom kako biste utvrdili sadrže li vaše namirnice štetne aditive. Provjeravanjem popisa sastojaka ćete naučiti par zanimljivosti, npr. da neki proizvođači u čokoladni namaz stavljaju životinjsku želatinu, a neki drugi proizvode čaj od naranče u kojemu nema naranče…

Internacionalna standardizacija nalaže da se aditivi označavaju E brojevima od E100 pa do E1520.

Ovo su aditivi na koje treba obratiti posebnu pažnju zbog njihove štetnosti:

E 102, tartrazin: Žuta boja, koja može izazvati alergiju kod osoba koje su alergične na Aspirin, odnosno salicilacetilnu kiselinu te benzojeve kiseline. Nuspojave: otežano disanje i osip po koži. Nalazi se u gotovo svim umacima.

E 104, žuta boja: Zabranjena u SAD-u zbog sumnje da je kancerogena

E110, narančasta boja: Ispitivanja na životinjama pokazala su na visoku učestalost tumora bubrega, a alergija na tu boju može se pojaviti kao osip i astma

E122, azorubin: Crvena boja koja izaziva alergijske reakcije kao E 110.

E 123, amarant: Crvena boja česta u aperitivnim vinima. Ispitivanja na životinjama pokazala su da može izazvati taloženje kalcija u bubrezima. U SAD-u je zabranjen zbog kancerogenosti. Na njega obratite posebnu pažnju. Ima ga u gumenim bombonima, čokoladnim bombonima, pudingu sa šlagom u plastičnim čašicama, određenoj zaleđenoj ribi, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanilije…

E 127, eritrozin: Crvena boja nerijetko je sastojak koktela od višanja, trešanja i kandiranog voća. Može utjecati na funkciju štitnjače

E 142, zelena S: Zelena boja za koju se sumnja da potiče razvoj Alzheimerove bolesti

E 284, borna kiselina: Nakuplja se u organizmu, može izazvati dugotrajni proljev i oštećenje unutrašnjih organa. Zasad je sastojak samo kavijara

E385, kalcij dinatrij: Obično se nalazi u staklenkama i konzervama povrća i ribe te u smrznutim rakovima. Može oštetiti metabolizam

E 425, konjak: Može omesti apsorpciju hranjivih tvari

E 512, cinkov klorid: Može biti u konzervama i staklenkama bijelog povrća. U visokim koncentracijama može izazvati mučninu i povraćanje

E 621, mononatrijeva glutamat: Obogaćuje okus, primjerice juha, a problem je moguća genetska proizvodnja

E 999, kvilaja: Moža izazvati trovanje, nalazi se u bezalkoholnim pićima poput onih u vinu od jabuka

E 1520, propilenglikol: Otapalo i konzervans koji u većim količinama može izazvati trovanje

Dodaci koji nisu štetni: E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

Autor: I.Galešić

ZADNJE VIJESTI