Znate li tko je bio jedini papa hrvatskog porijekla?

Autor: Wikipedia / D. B.

Papa Siksto V. pravog imena Felice Peretti di Montalto bio je jedini papa hrvatskog porijekla. Njegov otac, Hrvat iz Boke Kotorske preselio se u Italiju gdje se oženio njegovom majkom Talijankom. Rodom je iz mjesta Grottamare u provinciji Ascoli Piceno, rođen 13. prosinca 1521. a umro je 27. kolovoza 1590.

Potnifikat mu je trajao od 24. travnja 1585. do 27. kolovoza 1590. za vrijeme kojega je Rim želio učiniti "metropolom svijeta". Osobno je radio na izdanju Vulgate, prijevodu Biblije koju je proglasio službenom katoličkom Biblijom 1590. Godine. Napravio je važne zahvate u urbanoj nadgradnji i podgradnji grada Rima. Gradu Rimu je dao nanovo izgraditi i obnoviti gradsko središte time što je otvorio šest novih glavnih gradskih ulica i obnovio vodoopskrbnu mrežu. Osim infrastrukturnih i soprastrukturnih zahvata, radio je na javnom redu i miru, gdje je poduzeo radikalne mjere kojima se borio protiv razbojnika i kriminalaca. Temeljito je reformirao rimsku Kuriju. Borio se je i protiv moralnog laksizma i raskalašenosti.

Zgrade koje je dao izgraditi, dovršiti, urediti i obnoviti su: kupolu bazilike Sv. Petra (dovršenje), trg sv. Petra (uređenje) s obeliskom, Lateransku baziliku, palaču Kvirinal, mnoštvo inih građevina i povijesnih obilježja koja su danas ukrasom Rima, hrvatsku nacionalnu crkvu Sv. Jeronima (i kaptol pokraj nje, obnovio je oko 120 crkava, utemeljio je Vatikansku tiskaru.

Crkvu sv. Jeronima Siksto V. je poklonio Hrvatima iz Rima. Neki smatraju da mu je u izgradnji crkve sv. Petra pomogao hrvatski arhitekt Lucijan Vranjanin te njegov brat, obojica nadahnuti u školi graditelja šibenske katedrale Jurja Dalmatinca (prema Andriji Mutnjakoviću), a oko rekonstrukcije kupole sv. Petra presudno su utjecali Boškovićevi izračuni (prosudba o statici gradnje).

Činjenice koje dokazuju hrvatsko porijeklo

Članom hrvatskog zavoda sv. Jeronima mogla je postati samo osoba koja znade „ilirski“ jezik te je hrvatskog podrijetla. Od osam kardinala koje je postavio, jedini stranac bio je – Juraj Drašković (kasniji kaločki nadbiskup, pečuški biskup, kancelar kraljevski, namjesnik ugarski, biskup zagrebački i ban hrvatski, zajedno s Franom Frankopanom Slunjskim) koji je uvijek isticao da je Hrvat (u latinskim tekstovima: Croata).

Papa Lav XIII. je u buli Slavorum gentem napisao "…Siksto V. iz svoje pobožnosti prema sv. Jeronimu i iz dobrohotnosti prema hrvatskom narodu iz kojega je potekao…" (latinski izvornik: "…atque in Chroaticam nationem, ex qua ducebat originem, benevolentiam…"




Autor:Wikipedia / D. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.