screenshoot

SRAMOTA SRBIJE! ODREKLI SE IZBJEGLIH IZ OLUJE: ‘Ukidamo vam naknade, stradali ste van Srbije’!

Autor: S. Vučković

Nije ovo prvo poniženje koje je srpska nacionalna manjina doživjela od Srbije...Ovi "režiseri rata" svoje su sunarodnjake nahuškali i naoružali, pa im kao pomoć slali krvoločne Šešeljovce, Bele orlove i mnoge druge srpske dragovoljce...

Srpska nacionalna manjina koja je tijekom VRO Oluja utočište pronašla u Srbiji, od svoje je “matične zemlje” višestruko izigrana… Nakon 21 godine boravka u izbjeglištvu, gube status civilne žrtve rata po odluci Ministarstva rada i socijalne politike. Nadležno Ministarstvo zauzelo je mišljenje da se zakon više ne primjenjuje na slučajeve kada su smrt ili povreda nastupile na teritoriju drugih republika bivše SFRJ.

– Napominjemo da nijedna država u regiji i šire nije propisala mogućnost zakonske zaštite civilnih lica koja su u oružanim sukobima nastradala van teritorija te države. Treba imati u vidu i da Hrvatska ne prihvaća zahtjeve svojih izbjeglih ili protjeranih građana koji su kao civilna lica nastradala na njenom teritoriju – objasnili su u ministarstvu.

No, nije ovo prvo poniženje koje je srpska nacionalna manjina doživjela od Srbije…

Iako Srbija do današnjeg dana nije priznala sudjelovanje u ratu na tlu Hrvatske, nije nepoznanica da je bila glavni pokretač rata i huškač Srba u Hrvatskoj, mahom onih iz ruralnih dijelova. Tako su Šešelj i Vučić tijekom predratnih previranja bili redoviti posjetitelji tkz. “RSK”, gdje su održavali velikosrpske govore, podsjećali na “ustaške zločine iz 2. svjetskog rata” i plašili ih da će im se dogoditi isto. Ovi “režiseri rata” svoje su sunarodnjake i naoružali, pa im kao pomoć slali krvoločne Šešeljovce, Bele orlove i mnoge druge srpske dragovoljce…

Veliki broj Srba koji je aktivno sudjelovao u borbi protiv Hrvata, napustio je svoje domove smatrajući kako će u Srbiji pronaći sigurnost. Tamo su, međutim, od samog početka doživljavali samo prezir. Smatrani su kukavicama i lošim Srbima, iako su se u Hrvatskoj borili po njihovom nalogu i ideji. Srpska policija novačila je vojno sposobne i slala ih u Arkanov kamp u kojem su mučeni i ponižavani, a kao posljedica maltretiranja nerijetko je bila smrt. Nakon stravične Arkanove obuke pri čemu su gurani u pseće kućice, tjerani da laju, skidani do gola i svakodnevno tučeni, vraćani su u Hrvatsku na bojišnicu.

Lov na izbjegle Srbe i njihovo ponovno novačenje trajao je do kraja rata koji je okončan operacijom Oluja, a zbog kojeg se u Srbiju slio veliki broj Srba iz Hrvatske. Potpuno nespremni, Srbi iz Srbije na kolonu traktora i tisuće ljudi reagirali su s visoka i gotovo s gađenjem. To se odrazilo i na njihov smještaj koji se sastojao od prljavih kampova, a u kojima mnogi žive i danas u neljudskim uvjetima.

Oduzimanje svih prava ljudima koji su velikim dijelom ratovali i u njihovo ime, bio je logičan slijed…




Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.