Srdjan Ilic/PIXSELL

Rastu tenzije u BiH: Dodik putuje na sastanak s Putinom

Autor: Dnevno.hr/HRT

Službeni Beograd itekako dobro zna kako skorašnji referendum dovodi u pitanje vrhovnu sudbenu instancu postdaytonske BiH.

Tri dana prije najavljenog referenduma u Repubulici Srpskoj predsjednik tog BiH entiteta Milorad Dodik putuje u Rusiju na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vlasti RS-a zakazale su za 25. rujna referendum o obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske. Taj referendum, koji će se održati samo tjedan dana prije lokalnih izbora mnogi ocjenjuju kao najavu novog referendum o odvajanju toga entiteta. U studenom prošle godine Ustavni sud BiH donio je pravorijek po kojemu je obilježavanje Dana RS-a neustavno jer vrijeđa osjećanja Bošnjaka i Hrvata. Odluku je potvrdio i prije nekoliko dana kad je odbio zahtjev RS-a o preispitivanju neustavnosti. Milorad Dodik od referenduma ne odustaje.

Nekadašnji ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović izjavio je jučer kako se Republika Srpska može održati samo 10 do 15 dana ako se provede referendum o njezinu Danu, čime bi prestala primjena dejtonskog Ustava, pa su mogući i novi sukobi. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je da Halilovićeve prijetnje treba – ozbiljno shvatiti, a reagirao je i Aleksandar Vučić. “Treba prezati od ljudi koji tako lako kače pušku o rame. To nikada nije dobro, i moja poruka je jasna – Republika Srpska neće nestati, jer ona je snažna i u skladu je s Daytonskim mirovnim sporazumom”, poručio je Vučić.

Vučićeva garnitura još od 90-ih je pupčanom vrpcom vezana uz Banjaluku. Ne čudi stoga što je očuvanje integriteta Republike Srpske jedan od vanjskopolitičkih prioriteta aktualne srbijanske diplomacije. Službeni Beograd itekako dobro zna kako skorašnji referendum dovodi u pitanje vrhovnu sudbenu instancu postdaytonske BiH.

Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.