Jurišić: Dario Kordić poziva Hrvate na zajedništvo

Autor: i.Galešić/Dnevni list

Kordić je izrazio nadu da će političke stranke koje predstavljaju hrvatski narod u BiH dogovoriti zajednički nastup na predstojećim općim izborima.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Juršić nedavno je boravio u posjetu Dariju Kordiću, koji u austrijskom Grazu služi 25-godišnju kaznu za ratne zločine u središnjoj Bosni. Kordić je izrazio nadu da će političke stranke koje predstavljaju hrvatski narod u BiH dogovoriti zajednički nastup na predstojećim općim izborima.  
“Nedavno je u Grudama bila jedna donatorska večer u organizaciji udruge “Prijatelji” koju vodi gospodin Vinko Zorić, koji je Daria Kordića posjetio četrdesetak puta. Kada smo Kordiću pokazali fotografije iz Gruda, gdje su bili predstavnici svih relevantnih političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda, rekao je da mu je srce veliko jer su se okupili u zajedništvu, kazao je Jurišić, koji je u posjetu Kordiću bio zajedno s glavnim tajnikom HSP-a BiH Petrom Milićem, piše Dnevni list.

Prema Jurišićevim riječima, Kordić smatra kako je trenutačno stanje prilika da se sve hrvatske političke stranke okupe zajedno i nastupe na izborima.

“Njegove poruke su vrlo jasne jer to je u interesu hrvatskog naroda, pogotovo nakon popisnih rezultata koji su kakvi jesu. Ja sam bio vrlo jasan, rekao sam da, kada je u pitanju HSP, nema nikakvih zapreka, ali za ostale stranke ne mogu jamčiti. Kazao sam mu da on, ako ima neki način, pošalje svojevrsnu poruku i HDZ-u 1990. i HDZ-u BiH da u tom dijelu nešto napravimo. Mislim da je takve poruke i poslao i da ih šalje i preko gospodina Vinka Zorića, koji je u subotu bio u posjetu Kordiću. Naime, Kordić je taj koji iskreno želi zajedništvo, kazao sam mu da i ja to želim, ali nisam siguran da to žele i drugi” prepričao je Jurišić, zaključivši da je sad vrijeme za test.

Inače, Jurišiću je ovo bio prvi posjet Kordiću te izražava nadu kako će se sljedeći susret dogoditi u nekom drukčijem ambijentu, na slobodi, a to bi moglo biti za otprilike dva mjeseca.

“Iskreno se nadam da će Kordić uskoro biti opet sa svojom obitelji. Praksa suda u Haagu je da se nakon izdržane dvije trećine kazne zatvorenik pusti na slobodu. Čini mi se da dvije trećine (16 godina) otkako je Kordić u pritvoru ističe 5. lipnja, te vjerujem da će za nekih mjesec i pol izići na slobodu među svoj narod u Hrvatskoj i BiH. Svi su zahtjevi podneseni i Kordić iskreno očekuje da će biti uvaženi od suca Theodora Merrona”, kazao je Jurišić za Otvoreni radio.

Prvi čovjek HSP-a BiH prepričao je da se Kordić u zatočeništvu drži dobro.

“Moram reći da sam ispunjen nekim duhovnim bogatstvom nakon susreta s Kordićem, jer sam ugledao jednu čvrstu osobu koja govori o vjerskim i ljudskim vrijednostima, osobu koja je na neki način oprostila svima onima zbog kojih je u zatočeništvu. Kordić se ničim ne osjeća krivim, apsolutno je čist pred sobom, pred svojom obitelji, pred hrvatskim narodom i pred Bogom, što je najvažnije u ovom trenutku za njega. Čvrsta vjera u Boga ga je održala i ne znam koliko je nas koji živimo na slobodi duhovno jako kao što je gospodin Kordić. Čak je rekao i ako morao ostati do 25 godina u zatvoru, smatrat će to Božjom voljom”, izjavio je Jurišić.




Autor:i.Galešić/Dnevni list
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.