Tomislav Miletic/PIXSELL

Žena fatalna za Dalić i Plenkovića: Samozatajna dama o kojoj javnost NEMA POJMA

Autor: Iva Međugorac

Mailovi Martine Dalić ne prestaju izazivati interes javnosti, usprkos ostavci koju je ministrica pritisnuta aferom podnijela. Lex Agrokor, kao što je poznato iz mailova pisala je sada već bivša ministrica s ljudima koji su kasnije postali savjetnici u Agrokoru za što su ubrali milijunske naknade. No, u ponedjeljak je javnost dobila dokaz i da je sam premijer Andrej Plenković morao biti upoznat sa svim elementima pisanja.

Naime, Dubravka Vlašić-Pleše dama je koja je dobila jednu od posljednjih verzija zakona, a zajedno s njom i ministrica Dalić te Ante Ramljak i ostali akteri te prepiske neformalno nazvane Borg. Inače, Vlašić-Pleše žena je intrigantne biografije te jedna od najbližih premijerovih suradnica iz vremena kada je on bio u Ministarstvu vanjskih poslova.

Plenković je od travnja 2010. godine do konca 2011. godine bio državni tajnik za europske integracije, dok je dotična dama u to doba bila ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu EU i praćenje provedbe Sporazoma o stabilizaciji i pridruživanju. Usto, bila je i tajnica Pregovaračke skupine za vođenje pregovora o pristupanju EU gdje se dodatno zbližila s Plenkovićem koji ju je po preuzimanju dužnosti šefa Vlade pozvao u Banske dvore.

Prema pisanju medija, u premijerov ured ušla je zajedno sa Šeksovim posinkom Karlom Resslerom te Sonjom Žerjav, a sve to za plaću od oko 12 tisuća kuna. Vlašić-Pleše u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bila je načelnica Sektora za europsko pravo, a ona i Žerjav stručnjakinje su za europsko pravo te su povezane i sa SDP-om. Dok je Žerjav bila predstojnica ureda Nevena Mimice, Vlašić-Pleše u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova radila je u niz vlada. Radila je i na referendumu o ulasku Hrvatske u EU te je gurala izmjene zakona kojim se formalno-pravno omogućilo pristupanje Europskoj uniji.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.