ZAGREB NA NOGAMA, na Trgu preko 50 tisuća ljudi!: Glogoški nikad oštrije Vladi poručio: Ako se ništa ne promijeni 30.5. vam dolazimo! (FOTO)

Autor: I.Galešić/Hina

Skup zajedništva, poručili su organizatori, bit će bez političkih govora.

Skup “Sto posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede” krenuo je s programom na Trgu bana Josipa Jelačića u 19 sati. Očekuje se, prema najavama organizatora, oko desetak tisuća građana i branitelja. Također, poručuju kako večeras neće biti mjesta političkim govorima.

23.15: ”Lijepa li si” bila je pjesma s kojom se Marko Perković Thompson oprostio od publike, a pozornicu je napustio sa ovacijama. Potom je pred publiku izašao Božidar Alić koji je recitaciju završio riječima : “Za Hrvatsku i za dom spremni”.

23.00 Velimir Bujanec na svom Facebook profilu objavio je kako je iznenada prestao live stream na 10 televizijskih kanal. “IZ NEPOZNATIH TEHNIČKIH RAZLOGA PRIJENOS SKUPA ZAJEDNIŠTVA S JELAČIĆ PLACA NA 10 TELEVIZIJA JE PREKINUT! Koncert se snima i snimka koncerta biti će emitirana sutra u 15:00 na programu Z1 televizije. Za ostale TV kuće javit ćemo točne termine!”, porčio je Bujanec s Trga, preko Facebooka.

22.55 Nakon žestoke poruke Đure Glogoškog na pozornicu se vratio Thompson.

Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL

22.40 Na pozornici je i Đuro Glogoški, a Zagrebom odjekuje “Zovi, samo zovi…”

“Nismo u Savskoj samo zbog branitelja nego svakog malog čovjeka. Mjesecima ne žele razgovarati s nikim… Mali je korak od Trga bana od Trga sv. Marka. Pozivamo Vladu da razgovaramo, ali pred medijima da se izbjegnu laži i obmane”, poručio je Glogoški.

Glogoški se osvrnuo i na zabranu nastupanja klape sv. Juraj kazujući kako su prvo dobili odobrenje, a da bi potom u zadnji tren nastupila zabrana. Dodao je i kako je onemogućen prijenos na nekim tv kućama Najavio je i prosvjed ako se Vlada u četvrtak kada istječe 200 dana otkada branitelji u Savskoj prosvjeduju, ne pokrene. “Onda na Dan državnosti, 30. 5 dolazimo na Trg, ali s ovog Trga onda krećemo na Markov trg”, poručio je Glogoški.




“Odstupite ako ne možete osigurati budućnost hrvatskom narodu. Nema predaje, zajedno do pobjede”, zaključio je Glogoški.

22.30 Počela je i kiša, no atmosfera na Trgu ne jenjava. Thompson je otpjevao Čavoglave, a potom Prijatelje. 

Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

22. 2o Stigao je i Thompson.




Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

22.oo Recitira se Thompsonova pjesma Duh ratnika: Odakle si, iz koje fronte stižeš hej, ratniče, umornog koraka odavno se ovdje boj ne bije zašto kao duh ovuda lutaš? Ja sam duša hrvatskih ratnika
domovinu tražim i stijeg što se vije i mojom je krvlju ona natopljena, a duša nema mira, traži je. Pa ovo je zemlja tvoja, zar ne vidiš ti domovina koju smo svi snili za njenu slobodu krv si svoju dao i tisućljetni san je stvarnost postao….

21. 55 “Jeste 100 posto za Hrvatsku?” “Da”, ori se Trgom.

21.5o  “Policija na terenu potvrdila je da se okupilo oko 55 000 ljudi”, poručuju organizatori. U medijima se uglavnom pričao brojci od 10, do 15 tisuća ljudi.

21.40 Pozdravljaju se i branitelji koji su ostali čuvati šator na Savskoj 66 koji je braniteljima dom preko sedam mjeseci.

21.25 Josip Klemm pozdravio je hrvatske branitelje iz cijele Hrvatske, rekavši kako se na trgu okupilo između 50 i 60 tisuća ljudi, koji su, rekao je, pokazali koliko je Hrvatima potrebno zajedništvo.

Upitan za susret s premijerom Zoranom Milanovićem u petak u Okučanima, Klemm je istaknuo da hrvatski branitelji već gotovo 200 dana žele dijalog. “Ne želimo premijera koji nema vremena za hrvatske branitelje, kojemu je trebalo 200 dana da s hrvatskim braniteljima razgovara. I danas ponovno nož u leđa hrvatskim braniteljima, zabranom nastupa klapi HRM-a “Sveti Juraj”, kazao je.

Đuro Glogoški s Trga je potvrdio da je klapi sv. Juraj zabranjen nastup.

 “Ovdje su oni koji Hrvatsku u budućnosti vide u zajedništvu”, dodao je Glogoški koji je još jednom ponovio kako bez zajedništva nema Hrvatske.

21.oo Umirovljeni brigadir Miodrag Demo obratio se okupljenima. “Ovo je skup zajedništva, a ne podjela kako neki prizivaju. Tko god ne poštuje žrtvu branitelja i govori drukčije taj ne voli Hrvatsku državu”, kazao je Demo.

Uz pozornicu sjedi general Mladen Markač i pukovnik Mirko Čondić. Tu su i Anica Kovač, Velimir Bujanec i Branimir Glavaš. Među publikom moglo se vidjeti i Darija Kordića koji je ranije pohodio i Svetu misu za Domovinu.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL

19.50 “Premijeru, čija je to klapa ako nije od hrvatskog naroda?”, pitao je premijera Milanovića Josip Klemm, komentirajući za RTL Danas odluku premijera i ministra obrane Ante Kotromanovića da se klapi Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj“ zabrani nastup na skupu zajedništva.

19.40  U centru grada velik broj policijskih službenika.

19.15 Trg se puni, a organizatori najavljuju koncert Marka Perkovića Thompsona u 20.30 sati.

19.00 Nakon završetka mise u katedrali, okupljeni su se spustili na Trg bana Jelačića gdje je nekoliko tisuća ljudi. Program je započeo bez ikakvog obraćanja okupljenima. Prvi nastup bio je rezerviran za KUD iz Šestina.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na Facebook stranici Potpora Đuri Glogoškom obavijestili su kako su na naplatnim kućicama Lučko zaustavljena su tri autobusa iz Rijeke, jedan iz Posušja jedan iz Splita i Omiša. “Držali su nas preko pola sata, a onda pustili uz policijsku pratnju”, kazali su putnici.

18.30: Unatoč najavama, na pozornici na Trgu bana Jelačića, među izvođačima, neće biti klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj“. Iz Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi izvjestili su kako premijer Zoran Milanović, zajedno sa ministrom Antom Kotromanovićem klapi je zabranio nastup.

Prema Trgu su oko 17 i 30 već počeli pristizati brojni građani.

17.00: Organizatori skupa “Sto posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede”, najavili su kako je sve spremno za doček desetak tisuća branitelja i građana iz svih krajeva Hrvatske, koji će se okupiti u znak potpore hrvatskim braniteljima, večeras na glavnom zagrebačkom Trgu.

Na misi u Zagrebačkoj katedrali u 18 sati okupili su se branitelji, građani i brojne ličnosti iz javnog života. Među vjernicima je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ranije, podsjetimo, kazao kako ide i na Svetu misu i na skup zajedništva na Trg. Osim Bandića bili su tu i Ruža Tomašić, Darinko Kosor, Mladen Markač, Dario Kordić…

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Kao što su najavili na nedavno održanom okruglom stolu u Novinarskom domu, na skupu neće biti neće biti političkih govora, ali će se skupu obratiti “jedna osoba s jasnom porukom svima koji bi trebali imati odgovornost prema hrvatskoj državi”.

Nakon mise u Zagrebačkoj katedrali u 18 sati, na Trgu Josipa bana Jelačića u 19 sati kreće glazbeni spektakl. Prema najavama, nastupit će: Marko Perković Thompson, Klapa HRM Sveti Juraj, Najbolji hrvatski tamburaši,Dražen Žanko, Matko Jelavić, Mirko Švenda Žiga, Stjepan Jeršek – Štef i TS Satir, Ivan Mikulić, Vojnici novog doba, Ante Matić, Niko Bete, Klapa Kontra, Zoran Tomaić, Anamarija Filipović, Ante Radošević.

“Hrvatski branitelji primjer su zajedništva, jedinstva, odanosti i ljubavi prema Domovini i upravo su zahvaljujući ovim pozitivnim društvenim i moralnim vrijednostima obranili domovinu. Danas smo ponovno svjedoci pokušaja regionalnog razjedinjavanja Hrvatske, polarizacije i moralne erozije hrvatskog društva. Upravo sada došlo je vrijeme osvijestiti zajedništvo kakvo je vladalo za vrijeme Domovinskog rata – zajedništvo juga i sjevera, istoka i zapada, mladih i starih te sačuvati vrednote za koje su mnogi hrvatski branitelji i domoljubi žrtvovali svoje živote”, poručili su organizatori, pozivajući sve hrvatske branitelje i domoljube, nezaposlene, obespravljene, studente, mlade, umirovljenike, blokirane, seljake, sve koji rade, a ne dobivaju plaću, kao i sve ljude dobre volje: “Izborimo se zajedno za dostojanstven život, budimo korak budućnosti”.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Obavijest iz ZET-a

Tramvajski promet će u kasnim poslijepodnevnim satima s Trga biti preusmjeren na Glavni kolodvor, najavljeno je iz gradskog javnog prijevoznika ZET-a.

Skretanje tramvajskog prometa s Trga bana Jelačića trajat će sve dok za to bude potrebe, a ZET-ove dežurne ekipe će prema potrebi i u dogovoru s prometnom policijom preusmjeravati promet iz preventivnih i sigurnosnih razloga, rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

 

Autor:I.Galešić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.