Ured Predsjednice

SJAJAN POTEZ PREDSJEDNICE: Uklonila Tita, a Tuđmana izvadila iz bunkera! Bista prvog hrvatskog predsjednika napokon na Pantovčaku

Autor: I.Galešić

Umjesto Tita, nakon jedanaest mjeseci, sada među hrvatske velikane, po prvi put “na svjetlost dana” stiže i poprsje Tuđmana, 20 godina nakon što je izrađeno.

Dvadeset godina je prošlo od kada je ugledni hrvatski kipar Kruno Bošnjak izradio poprsje dr. Franje Tuđmana i poslao ga Uredu prvog hrvatskog predsjednika. Konačno, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izvadila je bistu iz “bunkera” i postavila ju je među hrvatske velikane u prizemlju Vile Zagorje te sada stoji ondje gdje i pripada, u društvu s kraljem Tomislavom, banom Ivanom Mažuranićem, Josipom Jurajem Strossmayerom, Antom Starčevićem, Stjepanom Radićem i Alojzijem Stepincem. Javnosti će bista biti predstavljena u subotu, 20. veljače na “Danu otvorenih vrata”.

Ured Predsjednice

Postavljanje “zaboravljene” biste prvog hrvatskog predsjednika uslijedilo je 11 mjeseci nakon uklanjanja biste Tita.

Inače, kipar Bošnjak je bio prijatelj s Tuđmanom te je njegovo djelo završilo kao poklon na Pantovčaku. Dok je bio živ Tuđman “svoju” bistu nije izlagao, te je ostala spremljena među ostalim “protokolarnim poklonima”. U vrijeme dva mandata predsjednika Stjepana Mesića i mandata Ive Josipovića za bistu nije bilo mjesta u prizemlju Vile Zagorje na Pantovčaku, gdje se inače nalaze izložene skulpture, poprsja i biste hrvatskih velikana.

ured predsjednice

Podsjetimo, samo mjesec dana nakon useljenja sadašnje hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak, uklonjena je bista Josipa Broza Tita izrađena u mramoru te poslana u Muzeje Hrvatskog zagorja u Kumrovec.

Na Pantovčak dolazi 200-injak građana




Prvu godinu mandata predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obilježit će u subotu prijemom za građane u sklopu „Dana otvorenih vrata“ koji će tom prilikom prvi moći vidjeti i kako smo napomenuli, poprsje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Druženje počinje u 11 sati, a iz Ureda predsjednice navode da se očekuje dolazak oko 200 građana koji su preko internet stranice Ureda prijavili dolazak.

Grabar-Kitarović će im se obratiti te svečano otkriti poprsje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
“Dan otvorenih vrata” na Pantovčaku hrvatska je predsjednica organizirala i na kraju svibnja prošle godine, u prigodi privih 100 dana svoga mandata i tom prilikom pozvala na „novo hrvatsko zajedništvo“ i dijalog u društvu.




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.