SEZONSKI RADNIK UPOZORAVA: Evo gdje smještaju ‘sezonce’: U smrdljive, vlažne, uništene hotele! Fotografije su dokaz (FOTO)

Autor: I.Galešić

"Taj smrad kad sam ušao, to vam ne mogu opisati", kazuje nam 32-godišnjak koji već dugi niz godina radi kao sezonski kuhar, ali na ovakvu situaciju, kaže, nikad nije naišao.

Derutan Hotel Zadar na zadarskom Boriku postao je dom sezonskih radnika hotela Falkensteiner. Prostorije pune plijesni, stari i vlažni madraci razbacani svugdje po hotelu, smeće, počupane instalacije, zabarikadirana vrata, nedostatak brava, žbuka s propalog stropa nasred hotela… Opisuje nam radnik i fotografijama dokazuje stanje hotela u kojem je trebao boraviti narednih četiri, pet mjeseci, dok traje sezona.
“Taj smrad kad sam ušao, to vam ne mogu opisati”, kazuje nam 32-godišnjak koji već dugi niz godina radi kao sezonski kuhar, ali na ovakvu situaciju, kaže, nikad nije naišao.
Zadar
Zadar
IMG_20150512_081146_1
Zadar
“Radio sam tu svega nekoliko dana i dobio otkaz, odnosno, to se ne može nazvati otkazom jer me nisu ni prijavili. Otkaz je uslijedio nakon što sam zatražio da mi nađu bolji smještaj koji su mi i obećali”, govori nam kuhar objašnjavajući kako su neki radnici smješteni u drvene kućice gdje je i on trebao završiti po obećanju, a drugi pak u ovom “hotelu”.
IMG_20150512_081208_1
Zadar
Čitatelj
Zadar
Zadar
Zadar
Da stvar bude gora, 32-godišnjak je završio u Zadru nakon što je napustio sezonski posao u Novom Vinodolskom gdje su ga smjestili u, kako kaže, rupu. U Zadru mu je obećano bolje.
“Zamislite, ja dolazim u Zadar, pregovaram o poslu, pokazujem im slike tog strašnog smještaja iz Novog Vinodolskog, oni mi obećaju da kod njih nema ničeg sličnog, da ću u drvenu kućicu sa svim normalnim životnim uvjetima, i onda me, ne možeš vjerovati, smjeste u ono leglo vlage i bolesti”, kazuje nam u nevjerici i još uvijek stresen zbog svega što mu se dogodilo otkako je 20. ožujka iz Slavonije krenuo na Jadran “u sezonu”.
“Tu u Zadru prijavili su me na jedan dan, a potom, nakon moje žalbe na smještaj, upitali da potpišem da sam dobio otkaz jer nisam došao na posao, što naravno nije bila istina”, prisjeća se nebuloze poslodavca.
IMG_20150504_234936
Novi Vinodolski
IMG_20150504_235045 (1)
Novi Vinodolski
IMG_20150504_234951 (1)
Novi Vinodolski
“Ove sezone okušao sam se na četiri različita mjesta, a sezona nije praktički ni počela. Možete li vjerovati?”, pita nas ovaj mladić i objašnjava kako je prijava tijekom sezone samo san. “Ma kakva prijava”, smije se i sam svojoj naivnosti.
“Prvo sam došao kao kuhar u Trogir. Prijavio sam se na oglas i pozvali su me. Počeo sam raditi, ali prijave nije bilo na vidiku. Pitao sam šefa, privatnika hoće li me prijaviti, a on mi je rekao da neće, ali da ja radim kao da sam prijavljen. Smijeh… I otišao sam nakon tri dana”, priča nam mladić koji nakon Trogira okušava sreću u, već spomenutom, Novom Vinodolskom.
“U Novom Vinodolskom našao sam posao u “Novi spa hotelu” i ostao zatečen smještajem radnika. Smrad, gljivice, vlaga… Strava, a smo dvije minute od našeg smještaja je luksuzni hotel s pet zvjezdica za koji sam radio”, prepričava 32-godišnji kuhar.
“Nisam odustao. Nakon ova dva neuspjela pokušaja, završavam u Zadru, a čuli ste kako je to završilo. Obećali su mi dobar smještaj, a taj dobar smještaj je ovo što možete vidjeti na fotografijama”, kazuje on.
“Sad sam na četvrtom mjestu”, priznaje nam mladi kuhar koji se nada da će ova sezona na kraju ipak biti uspješna za njega.
Dodao je i kako je Zavodu za zapošljavanje poslao iste fotografije kao i nama kako bi upozorio da ne šalju radnike na ta mjesta, jer uvjeti su ponižavajući.

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.