N1/Twitter

VERBALNA PALJBA U SRBU: Glasnović Pusića nazvao moralnom nakazom, Mesića ometale žene-prosvjednice pjevajući Thompsona

Autor: A.P./I.G./T. P.

Uz ostale na svečanosti će govoriti bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Članovi Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP), kako su i najavili prethodnih dana, autobusima su stigli u Bruvno, otkud su se zaputili prema Donjem Srbu gdje je u 12 sati, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH), počelo obilježavanje 75. godišnjice antifašističkog ustanka.

Među okupljenim pravašima nalazi se i čelnik stranke Dražen Keleminec, kojemu je sud zabranio dolazak u Srb na šest mjeseci, a koji bi zbog kršenja te zabrane mogao biti uhićen. Pravaši antifašistički ustanak u Srbu nazivaju četničkim zločinom te se već godinama okupljaju i prosvjeduju, no policija svake godine spriječi eskalaciju u fizičko nasilje.

Keleminec je i sam izjavio, kako na Twitteru prenosi novinar Nove TV Šime Vičević, kako očekuje da će biti uhićen.

Ipak, Keleminca policija ne pušta u Srb zbog spomenute šestomjesečne zabrane ulaska u Srb zbog remećenja javnog reda i mira, a Nova TV javlja da je nakon pregovora s policijom Keleminec sjeo na cestu i pruža pasivan otpor.

Keleminec je novinarima kazao kako očekuje da će ga pred Srbom uhititi i to po nalogu ‘ministra unutarnjih poslova Milorada Pupovca‘. Upitan je li to lapsus, odgovorio je da nije jer da je u Hrvatskoj “Pupovac i ministar MUP-a i predsjednica Republike i Hrvatske i predsjednik Vlade RH, ali i ministar financija jer dobiva veliki novac kad plaća po 200 kuna svakom od sudionika proslave u Srbu i trošak puta iz Srbije i BiH i to svima onima koji su vršili agresiju na Republiku Hrvatsku”.

Capture

Nešto nakon podneva, u Srbu se dogodio verbalni okršaj između generala Željka Glasnovića i Zorana Pusića. Glasnović je Pusića nazvao “moralnom nakazom”:




“Da je provedena lustracija vi bi bili maknuti iz javnog života”, dodao je Glasnović.

Govor Stjepana Mesića prekinut je pjevanjem Thompsonove pjesme “Lijepa li si”. Dražen Keleminec potom je uzvikivao “Za dom spremni”. Potom je nakon razgovora s policijom i pružanja pasivnog otpora odlučio ući u autobus za Borićevac gdje se služila sveta misa za žrtve. Govor Stjepana Mesića ometale su i žene-prosvjednice iz udruge Žene u Domovinskom ratu koje su mahale hrvatskim zastavama i pjevale domoljubne pjesme. Kasnije su se, bez prisile policije, udaljile sa skupa.

Podsjetimo, u znak prosvjeda zbog proslave obljetnice članovi A-HSP-a podno spomenika ustanku ranije su postavili šator koji je uklonjen i zbog kojeg je Keleminec završio u policiji.

Na svečanosti obilježavanja 75. obljetnice antifašističkog ustanka će govori i bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

SNV u najavi skupa konstatira kako je “sasvim jasno da su partizani bili pokretači i glavna snaga ustanka”, koji je bio “jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, kojem je prijetilo potpuno fizičko uništenje”.

“Unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može se osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27.7.1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj”, navodi se u najavi skupa.

Autor:A.P./I.G./T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.