‘Nevjerojatan je paradoks’ da visoki državnik u inozemstvu sramoti vlastitu zemlju

Autor: Marinko Bobanović

Premijer je zbog svojih izjava kojima optužuje vlastitu zemlju vjerojatno kod Nijemaca zaslužio i pokoji komentar sažaljenja, ako ne i prezira, ne shvaćajući da se poštovanje u međunarodnim utakmicama ne zaslužuje pljuvanjem po vlastitom timu, nego snagom vjere u njegovu sposobnost.

Izjave premijera Zorana Milanovića ne izazivaju zgražanje ili podizanje obrva samo u domaćoj javnosti. Svoj državnički talent pokazao i tijekom svog prvog službenog posjeta Njemačkoj, predstavivši se tamošnjoj javnosti, novinarima, političarima kao premijer nacije koja je, kako je rekao, ‘nevjerojatan paradoks’.

Prema Milanoviću, ‘hrvatska nacija kao produkt zadnjih dvjesto godina, nevjerojatan je paradoks, jer su među nama kulturne i druge razlike prilično velike, i to nije lako držati zajedno’. Odgovarajući na pitanja nakon predavanja u Zakladi Friedrich Ebert pohvalio se i kako je Hrvatska zemlja koja ima ‘popis birača na kojem je više imena nego što je stanovnika’, te u kojoj je ‘plaćanje poreza na vrijeme bilo slobodna forma: dok te ne uhvate, nema problema’. Ovakve izjave, prema riječima dopisnika jednog domaćeg dnevnog lista, izazvale su čuđenje i pogledavanja među njemačkim uzvanicima u dupkoj punoj dvorani Zaklade. Naime, običaj je da poglavari država prilikom gostovanja nastoje domaćinu svoju zemlju prikazati u što ljepšem svjetlu, a ako se baš i ne mogu pohvaliti, onda govore o stvarima koje su pozitivne, a prljavo rublje ostavljaju kod kuće. Ovako, iz premijerovih riječi Nijemci su iz nekih premijerovih izjava mogli zaključiti da su ugostili državnika koji se izruguje vlastitoj zemlji, čiji je narod toliko isposvađan i podijeljen da se (jedva) drži na okupu.

Stanje u Hrvatskoj svakako nije idealno, i daleko je od stanja u kojem bi trebala biti država koja aspirira za ulazak u klub imućnijih i demokratskih zemalja kao što je EU, ali da je Hrvate zbog svojih regionalnih i kulturoloških razlika kao naciju teško držati zajedno, izjava je koju svakako nitko ne očekuje od jednog premijera. Jer, dovoljno se prisjetiti jedinstva koje je su, usprkos svim razlikama, Hrvati pokazali u Domovinskom ratu, jedinstva bez kojega Milanović danas ne bi mogao obnašati dužnost koja mu je povjerena.

S druge strane, u Hrvatskoj je trenutačno najveći problem upravo to što aktualna Vlada svojim potezima i izjavama ministara potiče nove razlike i pridonosi podjelama u hrvatskom društvu i da se pritom ravna starim načelom ‘podijeli pa vladaj’. Popis tih podjela sve je duži, od najave objave registra branitelja, otvaranja sukoba s Crkvom, ukidanja pokroviteljstva nad obilježavanjem Bleiburške tragedije, podržavanja provokativnih gay prideova i vrijeđanja žena žrtava silovanja tijekom rata do Čačićevog vrijeđanja Slavonaca kao neradnika… Ako je Milanoviću Njemačka uzor u svemu, kako je rekao u intervjuu Der Spiegelu, onda bi se mogao ugledati ne samo u mjere štednje koje ona provodi, nego i u to kako Njemačka rješava slučajeve korupcije na najvišim razinama. U veljači ove godine, naime, njemački predsjednik Christian Wulff podnio je ostavku nakon što je izbio korupcijski skandal u kojem u kojem je optužen da je dobio sumnjive pozajmice od bogatih prijatelja poduzetnika, koji su plaćali i njegove boravke u luksuznim hotelima.

Pitanje je i kako ćemo kao zemlja koja iščekuje investicije, posebno od najbogatije i najsnažnije države EU-a, privući ulaganja ako naš premijer pred najvišim predstavnicima Njemačke lakonski ispali da je u njegovoj zemlji ‘plaćanje poreza na vrijeme bilo slobodna forma: dok te ne uhvate, nema problema’. Osim što je tog trenutka vjerojatno odbio dio ulagača, premijer je vjerojatno zaslužio i pokoji komentar sažaljenja, ako ne i prezira, ne shvaćajući da se poštovanje u međunarodnim utakmicama ne zaslužuje pljuvanjem po vlastitom timu, nego snagom vjere u njegovu sposobnost. Umjesto da se pohvali kako dolazi iz zemlje bogate kulturom, prirodnim ljepotama, radinošću hrvatskih ljudi, koja je posebno cijenjena u Njemačkoj, naš premijer pokazao je kako se zapravo srami zemlje iz koje dolazi, istovremeno ju dodatno sramoteći. Zaista, ‘nevjerojatan paradoks’.

Tomac: Milanović je nastavio praksu naših političara koji napadaju vlastitu državu, umjesto da ju brani
Milanovićeve izjave o paradoksalnoj hrvatskoj državi oštro je osudio bivši političar SDP-a, umirovljeni profesor dr. Zdravko Tomac: ‘Ovo nije prvi puta da su visoki hrvatski dužnosnici učinili takvu stvar u Njemačkoj. Sjećam se bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je u govoru u istoj Zakladi (Friedrich Ebert) optužio Hrvatsku i doslovno rekao da Hrvatska nije demokratska država. Tadašnji veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj, Milan Ramljak, nakon toga napisao je pismo Stjepanu Mesiću u kojem je dao ostavku rekavši kako ne može biti veleposlanik ako predsjednik njegove države govori da Hrvatska nije demokratska država’, rekao je Tomac podsjećajući na još neke slučajeve kada domaći političari opanjkavaju vlastite države. ‘Kada sam bio predsjednik Odbora za vanjsku politiku u vrijeme Račanove vlade, od 2000-2003., bio je običaj da se u veleposlanstvu zemlje iz koje dolazi gost priredi večera na koju su pozvani uglednici iz hrvatskog političkog života. Na tim večerama su pojedinci toliko opanjkavali stanje u Hrvatskoj, da sam jednom napravio incident i otišao s večere rekavši kako to više ne mogu slušati’, kaže Tomac i dodaje: ‘Dio hrvatskih političara napada vlastitu državu umjesto da ju brani. Tu praksu nastavio je i Zoran Milanović. To je nastavak politike koja je vrlo opasna i koja pokazuje da premijer nema nimalo ljubavi za svoju domovinu. Najprije je rekao da je Hrvatska ‘slučajna država’, a sada da je ‘paradoksalna’. Što je previše, previše je, čak i od Milanovića’, naglašava Tomac dodajući kako se zbog takvih izjava ‘trebamo zamisliti tko nam vodi državu’. ‘Jer nezamislivo je da državnik dolazi u drugu državi i govori o svojoj zemlji da je paradoks. To znači da su Nijemci mogli shvatiti da su pogriješili što su se zauzimali za hrvatsku neovisnost’, ističe Tomac. Što se tiče Milanovićeve izjave o velikim kulturnim razlikama Tomac kaže kako ‘postoje regionalne i druge razlike u Hrvatskoj, ali Domovinski rat konstiturirao je modernu hrvatsku naciju i jedinstvo hrvatskog naroda. Regionalne, kulturne i druge razlike ne ugrožavaju jedinstvo hrvatskog naroda, i nisu su slabost i paradoks, nego snaga i bogatstvo hrvatskog naroda’, ističe Tomac. ‘Hercegovci su različiti od Zagoraca, Međimurci od Dalmatinaca, ali su svi oni tvrdi Hrvati. Shvaćati te razlike kao nešto što ugrožava naciju je opasno’. Komentirajući Milanovićevo improviziranje u državnom posjetu Tomac je rekao kako se Milanović mora ozbiljno zamisliti i mijenjati svoju politiku. Preuzeo je Sanaderovu bahatost i aroganciju. On si dopušta da drži govore nepripremljen i pokušava biti genijalan, uvijek pokušava reći nešto senzacionalno’, smatra Tomac dodajući kako Milanović oko sebe okuplja slinavce koji od njega prave genijalca. Međutim, on je šarmer bez pokrića’, kaže Tomac. ‘Predsjednik Vlade mora paziti što govori, a po tome kako se ponaša, Milanović je dobar nasljednik Stjepana Mesića, samo što je Mesić znao biti duhovit, a Milanović to nije’, zaključio je Zdravko Tomac.




Letica: Premijer nekada brže govori nego što misli
Komentirajući premijerove izjave u Njemačkoj, posebno one o paradoksalnoj državi, sociolog Slaven Letica rekao je kako Milanovićev problem ‘nije nedostatak državničke svijesti, nego to što nekad brže govori nego što misli’. Percepcija neke izjave nije jednaka u Hrvatskoj i vani, smatra Letica. Dodao je kako je premijerovu izjavu da Europska unija trenutno prolazi fazu puberteta, kancelarka Angela Merkel smatrala duhovitom. Ipak, Letica smatra kako premijer mora biti svjestan da se svaka njegova izjava i svako slovo važe. ‘On mora voditi računa o tome’, naglašava. Što se tiče izjave kojom od plaćanju poreza kao slobodnoj formi’, Letica smatra kako je Milanović istu stvar mogao reći na drukčiji način, primjerice, ‘za razliku od Francuske koja uvodi drakonske poreze na dobit, Hrvatska nastoji uvesti politiku razumnih poreza. To bi recmo možda bila primjerenija izjava’, zaključio je Letica.

Autor:Marinko Bobanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.