Kandidat oteo prepisivačici šalabahtere da bi srušio javni natječaj

Autor: Tomislav Jazvić

Tijekom testiranja na javnom natječaju Fonda za zaštitu okoliša jedan je kandidat odlučio reagirati na činjenicu da druga kandidatkinja prepisuje sa papira koje je donijela. Rezultat njegova postupka je, ako ništa drugo, 'utvrđivanje formalnih uvjeta provedbe Natječaja'.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Narodnim novinama je 12. prosinca 2011. godine objavio javni natječaj za radno mjesto viši stručni savjetnik/ica u Sektoru za fondove Europske unije.

Upravo o ovom natječaju na svom je blogu pisao jedan od kandidata, koji je, izmeđzu ostalog Fondu zamjerio što kandidate odabrane za testiranje nisu telefonski pozvali, nego su kandidati samo bili upozoreni da sami prate obavijesti na njihovim stranicama gdje će barem 5 dana prije biti postavljeno vrijeme daljnjih testiranja. Kandidat Stjepan Šuman smatra to još jednim od pokazatelja koliko je poslodavcu bilo stalo da se svi zainteresirani pojave na razgovoru, osobito stoga što je jednu od kandidatkinja osobno iznenadio s obavijesti da treba doći sutra na razgovor, pa je gospođa iz Ploča putovala par tisuća km da bi sudjelovala u – najobičnijoj farsi.

A kako je izgledalo testiranje?

Kako je opisao Šuman, na testu održanom 10. siječnja desetak kandidata, među njima i Stjepan Šuman, ulaze u dvoranu za testiranje, ali ondje već sjedi gospođa koja slobodno lista svoj primjerak teksta uz koji ima i druge papire A4 formata s kojih će kasnije (olovkom, za razliku od ostalih) bezočno prepisivati, sve pokraj čuvara koji to bezbrižno promatraju.

U jednom trenutku dok, kako je opisao, privilegirana gospođa bezočno, na očigled ostalih kandidata prevrće po svojim papirima, Šuman ustaje i uzima joj neke od papira koji, uspostavit će kasnije, sasvim odgovaraju pitanjima na testu. Prenosimo dio razgovara, s didaskalijama također preuzetim s bloga:

Šuman objašnjava svoj postupak: “Oprosti, ja se isto natječam za ovaj posao…”

Prepisivačica: “Pa mogu imati podsjetnik!”




Čuvarica, diže se ko raketa: ” Gospodine, dajte mi te papire!”

>>>>

Nakon što je bivši direktor Vinko Mladineo završio u Remetincu slijedom istrage Fimi medije, 3. veljače 2011. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobio je novo vodstvo s direktorom Zlatkom Ivanišem.

Ja: “Ne dam! Ja ću vama srušiti natječaj! A ovo je sad dokaz!” motam papire 2x i spremam u zadnji džep. Sjedam na svoje mjesto…




Čuvarica se obraća prepisivačici: “E, je** ga, (psovka koja odaje njihov prisni odnos) ajde, dosta je…”

Čuvarica uzima prepisivačici test i ispraća je van prostorije. Ova se još buni.

Sjedam na svoje mjesto, a većini kandidata, izgleda, uopće nije jasno što se događa.

Nakon par minuta, čuvarica: “Što ste tako uzrujani?”

Ja: “Pa kako neću biti uzrujan? Mi ulazimo u salu, ona je već tu. Lista svoj test i ima hrpu papira pored sebe i vi ste to sve gledali i niste ništa napravili. Sjeli ste je još sa strane u kut da slobodno prepisuje.”

Čuvarica: “Ja nisam ništa vidjela… nisam uopće ništa ni gledala!”

Ja: “Pa zašto ste onda tu?”

Čuvarica: “Meni prepisivanje nema smisla. Je li vama prepisivanje ima smisla?”

Ja: “Meni prepisivanje ima smisla! I te kako mi ima smisla!”

Gledam je ravno u oči, ona uskoro gubi snagu i spušta pogled.

Nakon toga nastaje tajac i svatko gleda svoja posla negirajući trenutna zbivanja.

Nakon par minuta dodajem: “Ja ću svoj test ispuniti do kraja, a onda ću ovo prijaviti.”

Daljnji tijek ‘javnog natjecanja’ možete u detaljnoj verziji pročitati na blogu Stjepana Šumana.

Dokazni materijal

Stjepan piše i kako su mu nakon testiranja ostali ‘kandidati’ izrazili divljenje i podršku, a on je objavio na blogu šalabahter i prijepis jednog drugog lista. Naime, navodi kako je jedan od ispitnih zadataka bio prijevod s hrvatskog jezika na engleski, a gospođa je sa sobom imala engleski tekst sročen tako da ga, po njegovom mišljenju, ni profesori engleskog tako ne bi mogli napisati.

Potaknuti ovim napisima na njegovom blogu, kontaktirali smo Stjepana Šumana koji nam je kratko rekao da ‘takvih stvari imate koliko hoćete.’

– Običan građanin će prihvatiti posao preko veze, dat će liječniku novce kako bi prije došao na red. Nisam ni ja nekakav revolucionar, nego samo čovjek koji je već godinu dana bez posla, a koji je bezbroj puta već izigran jer mu je ‘malo falilo’. Ne pokušavam ja tu ispravljati ‘krivu Drinu’ već samo raditi po savjesti, zbog čega me 90% ljudi s kojima o tome pričam smatra luđakom.

Više informacija o ovom incidentu potražili smo i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u dopisu direktora zaista je i potvrđeno da je tijekom testiranja bilo nepravilosti i neprimjerenog ponašanja.

– Član povjerenstva na ukazano nepravilno postupanje od strane jedne od kandidatkinja, reagirao je udaljavanjem iste s pismenog testiranja. Imajući u vidu navedeno te neprimjereno ponašanje drugog kandidata, u tijeku je utvrđivanje formalnih uvjeta provedbe Natječaja – stoji u odgovoru koji potpisuje direktor Fonda Zlatko Ivaniš.

Odgovor Fonda za zaštitu okoliša možete pročitati u priloženim dokumentima.

Autor:Tomislav Jazvić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.