Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ovci ovo morate znati: Milanović se bez izbora vraća na vlast

Autor: Iva Međugorac

Bivši premijer Milanović ima velike šanse za povratak na vlast bez izbora, veće nego li HDZ, tvrdi to pravnik Pero Kovačević.

Dok se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još jučer busao u prsa najavljujući pad premijera Tihomira Oreškovića, dio njegovih stranačkih kolega, ali i dio promatrača političkih zbivanja u zemlji bio je skeptičan prema tome potezu. Naime, pravnik Pero Kovačević upozorava kako ideja o rušenju Oreškovića po HDZ definitivno nije dobra te dodaje kako ista u prilog ide SDP-ovcima.

–U SDP-u su svi njihovi zastupnici potpisali opoziv Oreškoviću, ukoliko mu se u Saboru izglasa nepovjerenje to ide na ruku SDP-u jer je to njima put za povratak na vlast bez izbora. Mjesec dana je rok da se sakupi 76 potpisa s kojima se ide kod predsjednice, nakon čega se raspisuju izbori, no mene ne bi čudilo da Milanović prije isteka toga roka skupi dovoljan broj ruku te da s njima ode kod predsjednice- objašnjava pravnik dodajući kako je Milanoviću u ovome trenutku znatno lakše prikupiti 76 potpisa, nego HDZ-u jer suradnja i potpora sa strankom čiji je predsjednik u ozbiljnim tegobama veliki je teret. -S druge strane dio zastupnik svjestan je da se u slučaju ponavljanja izbora više nikada neće dočepati sabornice pa je preslagivanje u korist SDP-a vrlo izgledna opcija- detektira naš sugovornik.

Doista, prostora za čuveno preslagivanje u ovom trenutku Milanović ima podosta pa je u skladu s time već angažirao članstvo koje na svim stranama, paralelno s HDZ-om uvaljanim u ozbiljne probleme, vodi pregovore ne bi li osigurali dovoljan broj ruku u sabornici, a koji bi mu osigurali spokojan povratak na vlast.

Nedavno se tako SDP-ov Gordan Maras sastao sa novoizabranim predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom koji ne krije nezadovoljstvo položajem svoje stranke unutar vlade i Sabora. Jednako tako, samoborski gradonačelnik i novi lider seljaka u više je navrata otvoreno kritizirao vladajuću koaliciju zazivajući nove izbore. Istovremeno, on svojim stavovima koji uključuju među ostalim i potporu zagovornicima abortusa odskače od konzervativaca iz domoljubnih redova. Sve to namirisali su Marasovi nadređeni, a on sam ishvalio je Beljaka.

– S obzirom na promjene koje su se dogodilie u HSS-u tijekom proteklih nekoliko mjeseci, vrlo sam optimističan po pitanju moguće buduće suradnje SDP-a i HSS-a– rekao je SDP-ov ćelavi bombarder jedne prigode. SDP-u je podjednako zanimljiv i HSLS. Ta Darinko Kosor ionako je najpoznatiji transformer hrvatske politike (nakon Stipe Mesića), a ujedno on je taj koji je nedavno konstatirao kako u ovoj vladi sjedi tek prvi sastav ministara te da će doći vrijeme za preslagivanje, vrijeme koje će uključivati njihova Budimira u ministarsku portfelju. Također, javna je tajna kako se predsjednik HSLS-a Milanoviću nutkao čak i u vrijeme pregovora Hadeza s Mostom još u prvom valu sastavljanja vlade. Dakako, i dio Mostovaca nezadovoljan je svojim šefom Božom Petrovom i odlukama koje ovaj vuče vrludajući po rubu političkog ponora, a dio takvih i danas se pita bi li im bilo bolje da su se već u prvom krugu priklonili Milanovićevoj vladi. A neki od tih nad čije se glave nadvio upitnik s bivšim premijerom u tajnosti su se sastajali i ranije pa nije nemoguće da mu i u ovom ključnom trenutku daju povjerenje. Jedan od onih koji su s Milanovićem u diskreciji ispijali kave jeste aktualni ministar gospodarstva Tomislav Panenić. U društvu s Milanovićem viđena je i Ljubica Ambrušec, ali i Josip Katalinić. Premda zvuči posve nelogično i Ines Strenja Linić dama je koja se nada šefovskoj poziciji u HZJZ-u te bi za taj položaj veoma lako ruku dala SDP-u. S bivšim premijerom izrazito je blizak Robert Podolnjak, ali i Miroslav Šimić iz Osijeka koji je prijatelj i s HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom. U priči oko preslagivanja ne treba zaboraviti niti Radimira Čačića koji bi se s lakoćom mogao pridružiti Milanovićevom timu, osobito otkako HNS-om koji čini nekadašnju koaliciju Hrvatska raste, ne vlada Vesna Pusić. Također, tu su zastupnici IDS-a, ali i manjinci koji su skloni SDP-u. Šanse bivši premijer ima i u pregovorima s Prgometovim Hridom, a sva ova imena mogla bi tvoriti novu vladu čijem dolasku na vlast zapravo ponajviše pridonosi sami Karamarko.

Da se ima čemu nadati Milanović je i više nego svjestan pa je tako ponovno otpočeo suradnju s uglednim američkim stručnjakom i konzultantom Alexom Braunom, ovaj američki PR-ovac je uvelike pridonio promjeni Milanovićeve retorike te na kraju, od unaprijed izgubljenih izbora, sve okrenuo na štetu HDZ-a koji danas, zbog posljedica nategnutih rezultata izbora, doslovno puca po šavovima. Upravo zato ne trebamo sumnjati kako će Amerikanac i ovaj put znati iskoristiti nastalu situaciju u HDZ-u, a za takvu situaciju Milanović je odavno spreman ta uostalom poslije pobjede na unutarstranačkim izborima unutar svojeg SDP-a formirao je vladu iz sjene. Dio te ekipe čine bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Branko Grčić, ali i nekadašnja ministrica Opačić te neizostavni Maras, a važnu ulogu u osmišljavanju ove strategije ima i sin pokojnog premijera Račana, mladi Ivan Račan. SDP je već formirao ljude i savjete, a osniva i niz skupina pregovarajući i sa timom intelektualaca koji bi im mogli osigurati što bezbolniji povratak.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.