Jurica Galoic/PIXSELL

Hasanbegoviću se ne sviđa najava postavljanja spomen ploče Juri Francetiću!

Autor: Dnevno.hr

U tom vidi "skretanje pozornosti s postignuća građanskog aktivizma koji je trajao, kaže, punih 25 godina, a to je da se makne ime maršala Tita iz Zagreba".

Najava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) da će na rodnu kuću Jure Francetića u Otočcu postaviti spomen-ploču s natpisom “za dom spremni” izazvala je pravu buru u javnosti.

>>>Podiže se spomen obilježje Juri Francetiću! Pozvana i Kolinda Grabar Kitarović, a Glasnović će otkriti ploču?

>>>Grbin se zgraža: Toplo se nadam da je postavljanje ‘spomen ploče’ Juri Francetiću šala

Najavu je za Večernji list komentirao i nezavisni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, za kojega je to jedna obična provokacija i djelo, kako kaže, neodgovornih osoba.

“Riječ je o političkom ekshibicionizmu koji ima ulogu korisne budale neojugoslavenskih i neokomunističkih krugova čija je glavna teza da svaki pokušaj prekida s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem predstavlja obnovu takozvanog fašizma i ustaštva”, poručio je Hasanbegović.

Dodao je kako ne zna je li tu riječ o šali, ili će se događaj zbilja odviti. U tom vidi “skretanje pozornosti s postignuća građanskog aktivizma koji je trajao, kaže, punih 25 godina, a to je da se makne ime maršala Tita iz Zagreba”.

“Ovo što se sada događa s Jurom Francetićem samo je argument onima koji 70 godina svaku kritiku jugoslavenskog komunizma žele prikazati kao fašizam ili kao obnovu ustaštva”, kaže Hasanbegović.




Ploča bi navodno trebala biti otkrivena u subotu 1. srpnja, na rodnoj kući Jure Francetića.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.