flickr

Iznenadit će vas koje zemlje imaju najveći javni dug!

Autor: Marcel Holjevac

Ako ste mislili da su najzaduženije vlade one zemalja poput Grčke ili Hrvatske, varate se. U vrhu su neke zemlje za koje to nikad ne biste pomislili - od Belgije do Singapura i od Japana do Irske...

Javni dug Hrvatske, prema podacima HNB s kraja prošle godine, iznosi oko 85,5% BDP-a i raste. Svi znamo da je to više nego što EU dozvoljava, svi znamo da je ta razina javnog duga neodrživa, i da na kamate dajemo velik dio onog što zaradimo. Svi znamo i da je Grčka, sa udjelom javnog duga od 178% BDP-a – dakle, Grci bi morali raditi gotovo dvije godine bez plaće da vrate dug – praktički u bankrotu i da je upravljanje njenim financijama preuzela EU. Ali popis najvećih dužnika bi vas i te kako mogao začuditi! Ovdje ne govorimo o dugu u milijardama: govorimo o javnom dugu u odnosu na godišnji BDP, jer brojka u milijardama ne znači previše. Ono što je za SAD sitniš, za Hrvatsku je planina novca.

Dakle, tko je najveći svjetski dužnik, gdje je država dužna bankama, domaćim i stranim, i općenito kupcima svojih državnih obveznica, najviše novca? Ako ste mislili da su na vrhu zemlje trećeg svijeta, ili propale balkanske gubernije, varate se! Uvjerljivo najgori je – Japan. Udio javnog duga u Japanu doseže nevjerojatnih 230% BDP-a. Podaci se ponešto razlikuju ovisno od izvora, no po svima japanski javni dug prelazi 220% BDP-a! A da stvar bude gora, ekonomska predviđanja, temeljena na indikatorima i brojkama, kažu da će u iduće 4 godine ta brojka narasti na povijesno nezabilježenih 243% BDP-a! Budžetski deficit Japana godišnje iznosi oko 7,7% BDP-a – gore čak i od Milanovićeve vlade koja je imala 5,7% i natukla skoro sto milijardi novog duga u samo 4 godine. Japan polovicu novca koji se prikupi porezima daje na servisiranje javnog duga, uglavnom na kamate! Japanski javni dug dobrim je dijelom posljedica katastrofalnog potresa, ali i precijenjenog jena i smanjenog izvoza, te deflacije.

A na drugom mjestu je – Grčka, s daleko manjim udjelom duga. Prvo pitanje koje se ovdje postavlja je – zašto japanska ekonomija i dalje funkcionira kao švicarski sat, raste, nezaposlenost je marginalna, dok je Grčka u kaosu, i pod posebnim mjerama nadzora? Zašto Grčka, a ne Japan, koji je dužan gotovo dva i pol svoja bruto godišnja proizvoda, preko kvadrilion jena, i spram čijeg javnog duga grčki djeluje kao kusur u dućanu? Japan unatoč svemu ima investicijski, visok kreditni rating Aa3, dok je Grčka u kategoriji ne čak ni smeća, već djelomičnog bankrota. Kako to? Gdje je financijska kriza u Japanu? Kamate na japanske državne obveznice i dalje, unatoč prezaduženosti, iznose skromnih 0,3%!

sad javni dug

Jedna od mogućnosti je, kaže Masazumi Wakatabe, profesor ekonomije na Waseda sveučilištu, da ulagači jednostavno potcjenjuju rizik da bi Japan mogao bankrotirati. No, japanski dug raste već 20 godina, i nastavlja sve brže rasti: mogu li financijska tržišta toliko dugo biti slijepa? Očito, ulagači vjeruju da Japan ipak može servisirati svoj dug, za razliku od Grčke. Ali kako? Jedan od odgovora je u imovini koju Japan posjeduje: oni vrijedi 650 milijardi dolara, kaže profesor. Grčka pak  s druge strane nema spomena vrijedne imovine koju bi brzo mogla prodati i time vratiti dio duga. Usto, Japan se najviše zadužuje kod – vlastitih građana, čak 95% novca je posuđeno temeljem depozita domaćeg stanovništva u japanskim bankama, i za razliku od Grčke uspijeva plaćati dospjele financijske obveze, ma kako teške bile. Grčka se pak zaduživala uglavnom u inozemstvu, i pod puno nepovoljnjim uvjetima, uz kudikamo veću kamatu, te nije uredno podmirivala dospjele obaveze. On inače smatra da su za dug odgovorne loše političke odluke (podizanje PDV-a s tri na pet posto, u očekivanju gospodarskog oporavka koji se nije dogodio, 1997, potom deflacija koja je uništila ulaganja), ekonomska stagnacija, te niska stopa rađanja i brzo stareće stanovništvo, što je sve problem i Hrvatske.

On vjeruje da Japan može prevladati dužničku krizu ekonomskim rastom, no brojni ekonomisti u svijetu misle da je japanski dug, baš kao i grčki, tempirana bomba koja će eksplodirati i svjetsku ekonomiju baciti u potpuni kaos, jer japanski dug ipak za nekoliko desetaka puta prelazi grčki. Japan je treća ekonomija svijeta, i njegov bankrot bi bio financijski tsunami na globalnoj razini! A jednog dana, upozoravaju brojni ekonomisti, Japan ni uz najbolju volju više neće moći plaćati rastuće obveze, uz brzo opadanje broja stanovnika i zaposlenih.  Takatoshi Ito, proresor na University of Tokyo, kaže da je Japan “slijedeća Grčka” ako vlada ne promijeni kurs i ekonomsku politiku; novca će, kaže, prije ili kasnije nestati.

Treća na listi najvećih dužnika, Italija, nikog previše ne čudi – sa dugom od oko 132% BDP-a Italija ima vrlo ozbiljan problem, ali ona je stabilizirala svoju potrošnju i uspijeva smanjivati svoj javni dug, istina uz puno muke: pretpostavlja se da će u iduće 4 godine dug pasti na 122% BDP-a. Ipak, Italija je i dalje na rubu bankrota, kao i Portugal, s javnim dugom od 129% BDP-a. Pa ako te dvije zemlje i nisu neko iznenađenje – odmah iza njih, na petom mjestu, je stabilna i uređena Belgija s javnim dugom od 106% BDP-a, a na šestom SAD s javnim dugom koji prelazi 102% BDP-a! To je također daleko više od Hrvatske. Odakle Belgijanci, poznati po urednosti i pedantnosti, na ovoj listi država s najneurednijim financijama na svijetu? I zašto dug Belgije nitko ne spominje, dok su Italija i Portugal stalno na tapeti? Jer je dug Belgije povezan s grijesima iz prošlosti: pred dvadesetak godina je iznosio ogromnih 130% BDP-a, ali je do početka svjetske 2008. krize smanjen na prihvatljivih 84%, da bi potom u krizi, kao i kod svih ostalih država, opet narastao. Belgijanci su dug natukli na nama poznat, socijalistički način: belgijska vlada je reagirala na naftne krize iz 1973. i 1979, koje su dovele do niza otkaza, zapošljavajući suvišnu radnu snagu u javnom sektoru, a usto su obilnim subvencijama potpomagali industrije ugljena, tekstila, čelika, i brodogradnje – koje su izgubile međunarodnu konkurentnost, i čije je umjetno održavanje na životu bacilo Belgiju financijski na koljena krajem osamdesetih. Slično se istovremeno desilo i Jugoslaviji, koja je zapošljavala i do 30% suvišnih radnika, i bacala novac iz kredita u održavanje gubitaških industrija, što ju je na kraju ekonomski slomilo. Uostalom, i spašavanje naših škverova, koje je odnijelo preko trideset milijardi bez ikakva učinka ili koristi je zaslužno za velik dio našeg javnog duga! A o spašavanju čeličana i raznih drugih u Hrvatskoj neodrživih industrija da se ne govori: malo smo toga naučili iz prošlosti, još manje iz tuđih primjera.




No, pravi problem je SAD s javnim dugom većim od 100% BDP-a. Najveća svjetska ekonomija unatoč tome ima odličan kreditni rejting – za razliku od nas – i nitko  se i dalje ne libi uložiti novac u američke državne obveznice.

A perspektiva je tamo ne baš svijetla: Američki dug bi mogao u narednih 20 godina porasti na čak 200% BDP-a, negdje tamo između Grčke i Japana, tvrdi Ured za budžet američkog Kongresa (CBO), te daje vrlo mračne prognoze za financijsku budućnost SAD-a. Oni su još pred četiri godine naveli da bi, prema trenutnoj politici, javni dug mogao porasti sa 70% 2012. godine, na 100 posto BDP-a za samo deset godina. No, dug je prešao 100% BDP-a –  što je zakonski maksimum – već sredinom prošle godine, te i dalje raste. Američki dug je mirovao pod Clintonom, naglo porastao u zadnjoj, krizom obilježenoj, godini Busheve vladavine, i eksplodirao pod Obaminom administracijom.

A na listi zemalja koje su zaduženije od nas su i bogati i razvijeni Singapur, koji je i dalje stabilan, ali i – cijela Eurozona, čiji javni dug prelazi 90% BDP-a. Ispred nas su i za Hrvate obećana zemlja Irska, s javnim dugom od oko 98% BDP-a, gdje ljudi sve češće prosvjeduju protiv javnog duga (naslovna slika) i Francuska…




Znači li to da i nismo u tako lošoj situaciji kako mislimo? Ne, nipošto! Znači prije svega da su neke velike i bogate zemlje u puno lošijoj situaciji nego što se inače misli, samo što oni ne osjećaju teret duga kao mi zbog svog bogatstva, ali i da ulagači jednostavno imaju više povjerenja da će te velike zemlje ipak nekako uspjeti, jednog dana, stabilizirati javne financije: nitko ne sumnja da će SAD i dalje uspijevati financirati svoj javni dug na ovaj ili onaj način – ako treba i ratovima i pljačkom – što s Hrvatskom nije slučaj. Dakle, dug od 100% BDP-a nije isto kad se radi o Japanu, SAD, ili Singapuru s jedne, i Grčkoj ili Hrvatskoj s druge strane. Bogatim zemljama se ipak više vjeruje, i lakše im se progleda kroz prste.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.