Osim mehaničke olovke, znate li što je još vrlo važno izumio Slavoljub Penkala?

Autor: Dražen Krajcar

Slavoljub Penkala umro je prerano, u 51. godini života u Zagrebu, od upale pluća

Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala 24. siječnja 1906. godine patentirao je svoju prvu mehaničku olovku. Rođen na području današnje Slovačke, Penkala je bio poljsko-nizozemskog porijekla. Doselio se u Zagreb (gdje je živio na adresi Trg kralja Tomislava 17). Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava. Godine 1911. otvorio je tvornicu u Branimirovoj ulici u suradnji s Edmundm Mosterom s kojim ima poduzeće Penkala-Moster. Penkala je imao svojedobno čak 800 zaposlenih radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegovo poduzeće u to doba bilo jedno od najvećih proizvođača pisaćeg pribora u svijetu.

Usporedno sa širenjem tvornice Penkala nastavlja rad na izumima od kojih ćemo spomenuti: nalivpero s krutom tintom, termos-boca i termofor, rotacijska četkica za pranje zubi, džepna baterijska lampa, deterdžent za pranje rublja, prislušni uređaj i mnogi drugi.

Također je usavršio gramofonsku iglu i gramofonski uređaj te je u svojoj tvornici počeo lijevati prve gramofonske ploče.

Bavio se i zrakoplovstvom, patentirao je zračni jastuk, a još 1910. izrađuje zrakoplov po svojim nacrtima, iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

Slavoljub Penkala umro je prerano, u 51. godini života u Zagrebu, od upale pluća.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.