Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PORUKA HRVATSKOG DRUŠTVA LOGORAŠA: ‘Ispričavamo se svim Srbima i svijetu za sve srpske zločine iz Domovinskog rata, oprostite što ste nas mučili’!

Autor: dnevno.hr

"Oprostite što ste nas utamničili (preko 30.000 logoraša), oprostite što ste nas mučili, oprostite što ste nas silovali", poručuju logoraši

“Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora se ispričava srpskoj manjini u Hrvatskoj, svim stanovnicima u Republici Srbiji i cijelom svijetu za sve srpske zločine počinjene tijekom Domovinskog rata od strane Srbije, JNA i četničkih postrojbi” – početak je to poruke koju je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije pripremilo uz obilježavanje Dana logoraša.

Njihovu poruku koju potpisuje Ivan Turudić prenosimo u cijelosti:

HDLSKL i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović,a po svom programu “Da se ne zaboravi”, obilježava “Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata”- Dan logoraša, na temelju odluke usvojene od Hrvatskog sabora 26. ožujka 2010. godine.

Bitno je istaknuti da se na teritoriju Srbije, BIH, Crne Gore i okupiranim djelovima Republike Hrvatske tijekom 1991. i 1992. god. nalazilo 70-tak logora na poznatim lokacijama ( od toga je 30 bilo na području okupirane Hrvatske). Od preko 30.000 zarobljenih osoba ( od toga 3.000 žena i 500 djece) njih oko 2.500 nikad nije stiglo u logore, nego su nakon zarobljavanja ubijeni ili umrli od posljedica maltretiranja. Najmlađa ubijena osoba u srpskim koncentracijskim logorima imala je svega 6 mjeseci, a najstarija 104 godine.

Zarobljenike se mučilo na najokrutnije načine, a mnogi su učestvovano silovani i to osobe oba spola. Najmlađa silovana osoba imala je svega 5 godina, a najstarija baka imala je 80 godina.

Za 804 zatočenika još se uvijek ne zna mjesto zatočenja, stradanja, ili smrti i već 26 godina se vode kao nestali. Od 30-ak tisuća logoraša status logoraša ostvarilo je malo manje od 8.000 osoba. To je veliki problem koji do danas nije riješen.

Do sada su postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora i to isključivo na hrvatskom teritoriju,što je veliki pokazatelj da Srbija i tzv. Republika Srpska ne žele priznati svoje zločine.




Na sve ovo potrebno je primjera radi istaknuti da su hrvatske institucije za sve zločine počinjene u logorima na području gradova Knina i Gline donijele samo po jednu pravomoćnu presudu, dok se hrvatski branitelji progone i osuđuju. Prije nekoliko dana i sam ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved proziva i poziva institucije hrvatske države na procesuiranje poznatog ratnog zločinca koji je likvidirao novinara Gordana Lederera, Milana Zorića.

Za usporedbu,za javno izvođenje pjesme iz Domovinskog rata ”Čavoglave” koja kao stih sadrži naš pozdrav iz Domovinskog rata “Za dom spremni”, vrši se procesuiranje, dok su svi srpski zločinci koji su nas logoraše tjerali da pjevamo “spremte se spremte četnici” kao i sličan četnički repertoar koji oni i danas javno izvode, za ta djela pomilovani ili nisu uopće procesuirani. Naše simbole poput ratnog znakovlja HOS-a nam žele oduzeti, zabraniti,a njihovi simboli nisu zakonom zabranjeni što u svojim izjavama naglašava predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA: ‘Svatko tko je bio u srpskim logorima ima pravo tražiti odštetu za pretrpljene patnje’




Svi napadi u zadnje vrijeme na crkvene velikodostojnike (biskupa Košića), našeg suborca Marka Perkovića-Thompsona, vrijednosti Domovinskog rata (VRO oluju, spomen ploče poginulim HOS-ovcima, pozdrav iz Domovinskog rata ”Za dom spremni”….) koji dolaze od pojedinih predstavnika srpske manjine poput Milorada Pupovca, nevladinih udruga, HHO-a Vesne Tešelić, Zorana Pusića i njima sličnih, kao i predsjednika Srbije Vučića, predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, srpskog ministra obrane Vulina, ministra vanjskih poslova i potpredsjednika vlade Srbije Dačića…nameću nam zaključak da je potrebno da se Hrvati ispričaju srpskoj manjini u Hrvatskoj, svim stanovnicima u Srbiji i cijelom svijetu.

Stoga mi logoraši zbog svega gore navedenog imamo potrebu ispričati se:

Oprostite što živimo na ovim prostorima i što se zovemo Hrvati
Oprostite jer ste nas napali i rušili Ustavno pravni poredak RH
Oprostite što ste počinili ratnu štetu – (prema podatcima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju od1990. do 1999. iznosila je 236 milijardi kuna što je bilo 65 milijardi DM, danas oko 32 milijarde eura)
Oprostite što ste nas ubijali (15.970 ubijenih prema gosp. Draženu Živiću, znanstvenom suradniku Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, od čega je više od polovice civila što dokazuje genocidne namjere agresora )
Oprostite što ste nas utamničili (preko 30.000 logoraša)
Oprostite što ste nas mučili
Oprostite što ste nas silovali
Oprostite što smo bili ”Za domovinu spremni”
Oprostite za Srebrenicu
Oprostite za rat i zločine na Kosovu
Oprostite za rat u Republici Sloveniji
Oprostite za……..WE ARE SORRY……

Da, želimo se ispričati cijelom svijetu za sve zločine od Vukovara, Dalja, Lovasa, Berka, Erduta, Tovarnika, Joševice, Baćina, Široke Kule, Nadina, Škabrnje i svih ostalih stratišta koje su počinili Srbija, JNA i četničke jedinice nad hrvatskim  narodom  i svim nesrpskim narodima na području ex Jugoslavije.

I na kraju još jednom svima isprika: WE APOLOGISE FOR EVERY CRIME COMMITTED IN CROATIA AT DOMOVINSKI RAT BY SERBIA, ČETNICS AND YUGOSLAV NATIONAL ARMY”, zaključuje Ivan Turudić.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.