Foto: Unsplash

Znate li koliko kava može biti štetna? Postoji nekoliko velikih problema koje može izazvati

Autor: H.B.

Postoji niz znakova i simptoma koji mogu ukazivati na to da konzumirate previše kofeina, no valja napomenuti da kofein, kako ističe Shona Wilkinson, vodeća nutricionistica u “Dr. Vegan”, nije nužno štetan za naš organizam. Stavovi o kofeinu i njegovom utjecaju na zdravlje još uvijek su predmet rasprave u medicinskoj zajednici, s nekim tvrdnjama da je kofein važan dio svakodnevne prehrane, dok drugi sugeriraju da ga treba izbjegavati.

Jedan od najuočljivijih znakova konzumacije previše kofeina je nesanica. Kofein, kao stimulans, može poremetiti prirodni ritam spavanja, održavajući vaš mozak budnim dok bi tijelo trebalo odmarati. Također, može utjecati na kvalitetu sna, što rezultira osjećajem umora i nemira nakon buđenja.

Kofein, kao stimulans središnjeg živčanog sustava, može narušiti ravnotežu neurotransmitera u mozgu, potencijalno izazivajući osjećaj anksioznosti i nemira, posebno kod osoba koje su već sklone tim stanjima. Ako se suočavate s anksioznošću ili nemirima, razmotrite smanjenje unosa kofeina.

Foto: Unsplash

Čitav niz problema

Pretjerana konzumacija kofeina može rezultirati mišićnim tremorima i trzajevima, obično u rukama i kapcima, ali ponekad i u drugim dijelovima tijela. Također, kofein može izazvati probleme s probavom, uključujući nagli nagon za nuždom zbog blagog laksativnog učinka. Također potiče proizvodnju želučane kiseline, što može dovesti do neugodnih simptoma poput refluksa kiseline i žgaravice.

Važno je napomenuti da su neki ljudi alergični na kofein, a simptomi takve alergije mogu uključivati svrbež i osip s crvenim kvržicama, oticanje usana i jezika, te ponekad i koprivnjaču. Ako primijetite takve simptome, trebali biste paziti na proizvode koji sadrže kofein, uključujući i kozmetičke proizvode.

Kofein također može utjecati na vaše raspoloženje, izazivajući promjene raspoloženja i razdražljivost. To je posljedica poticanja oslobađanja neurotransmitera poput dopamina koji pružaju privremeni osjećaj euforije, ali nakon čijeg prestanka može doći do promjena raspoloženja.

Ako primijetite oscilacije raspoloženja, posebice nakon konzumacije kofeina, možda je vrijeme da razmislite o izvorima energije koji se oslobađaju postupno, umjesto naglog “podizanja” koje pruža kofein.




Tri neočekivana recepta s lubenicom: Uživajte u savršenom spoju slatkog i slanog




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.